Tekst objavljen: 13.08.2013 15:30        


Građani sve više kasne u otplati kredita, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka. U takvom „odlaganju obaveza“, savetuju stručnjaci građane, treba biti oprezan. Od prve neplaćene rate dužnik u proseku ima još oko 60 dana za manevar, a zatim ono što je založio kod banke da dobije kredit odlazi na doboš.

Ode stan na doboš: Šta banke rade kad ne plaćate rate?

Docnja građana u prvih šest meseci ove godine porasla je za 0,3 odsto, pa je ukupno učešće kredita koji kasne duže od 60 dana dostiglo 4,9 odsto.

U Eurobanci EFG kažu za da kod njih period docnje može da traje i više 180 dana, naročito tamo gde postoji hipoteka. - Nemamo tačno definisan rok, već se on određuje u zavisnosti od vrste kredita i rezultata dogovora sa klijentom - kaže Vladan Vilotijević, direktor Razvoja u sektoru za stanovništvo u Eurobanci EFG. Pre svega, kaže on, ako je klijent izgubio posao, ili ako se desio smrtni slučaj, banka ponudi dogovor o restrukturiranju. Ako dogovor ne uspe, ili se klijent i nije obratio banci, kreće se s drugačijom strategijom naplate.
Svima koji su u toj grupi crvena lampica uveliko radi, jer nije isključeno da neka od banaka tada već kreće u proces prodaje sredstva obezbeđenja.

Građanima se, pre svega, preporučuje dogovor s bankom oko privremenog odlaganja finansijskih obaveza. Banke, najčešće, pristaju na takvu molbu jer je i njima, pre svega, u interesu da naplate svoja potraživanja.

Banke kao „hitnu meru” koriste i blokadu računa klijenta, preuzimanje depozita, naplatu kroz ostale pozitivne račune, ili stavljanje na snagu menica i garantovanje otplate iz plate.

Dešava se i da plene pokretnu i nepokretnu imovinu.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, kaže da većina banka na tako radikalan korak neće da se odluči do isteka 90 dana, odnosno tri neplaćene rate.

- Ako je obezbeđenje stan, banke će prvo pokušati da naplate novac tako što će klijenta staviti na listu i zvati, a zatim slede pismene opomene i, na kraju, licitacija - navodi Gavrilović.



Prva opomena, priča on, znači da je banka već ušla u proces raskida ugovora i prodaje nekretnine, a kad usledi druga, pokreće se proces prodaje.

- Ako nakon neplaćene tri rate i druge opomene korisnik ipak skupi novac i uplati ratu, moguće je da je već zakasnio. Čim se raskine ugovor, banka vas više ne tereti za tri neplaćene rate, nego za ukupan kredit. Ne tuže vas, na primer, za 1.000 nego za 50.000 evra - priča Gavrilović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hipoteke hipoteka aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke ekonomska kriza otplata kredita kašnjenje u otplati klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana