Tekst objavljen: 27.07.2013 13:00        


Pun gepek i tanak novčanik i ovog leta biće obeležje najvećeg broja srpskih turista koji su krenuli put Egejskog mora. Staro pravilo da „onoliko koliko je koštao aranžman toliko novca treba poneti na put“ - više ne važi.

Paradajz-turizam: Budžet na moru 20 evra dnevno

Oni koji su najskuplje platili paket-aranžman (avion i „sve uključeno“), neće morati da potroše ni dinar. S druge strane, oni koji su platili najjeftiniji aranžman, najviše će i potrošiti.

Slično je i sa turistima koji letuju u Crnoj Gori. U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da su to jedini turisti koji vraćaju novac u - domovinu. - Turisti u Crnoj Gori kupuju Imlekove proizvode, Crvenkine slatkiše, našu vodu i ostalu hranu na koju su navikli kod kuće - kažu u TOS-u. - Indirektno, kupujući domaće, oni jedini letujući u inostranstvu vraćaju novac - kući.
Prema podacima Nacionalne asocijacije agencija JUTA, od milion srpskih turista, koji će se ove godine kupati, njih 62 odsto letuje u Grčkoj. Osim sporadičnih čarter letova za grčka ostrva, većina ide na sever Grčke u apartmane.

Grčka nije skupa kao ostale evropske zemlje, ali nije ni jedno od najjeftinijih odredišta u Evropi. Zbog toga mnogi u gepeku nose sve, osim hleba i paradajza.

Saša Vučković iz Argusa kaže da turisti "u proseku troše po 20 evra dnevno. Naši turisti nose dosta hrane i koriste kuhinju intenzivno, jer tako uštede".

Ručak koji podrazumeva glavno jelo, salatu i neko bezalkoholno piće, putnika će koštati oko 12 evra. Cene variraju od restorana do restorana. Tanjir špageta, na primer, koštaće od pet do sedam evra, a grčka salata od četiri do pet evra, pa ne čudi što se mnogi odluče da sami kuvaju.

Jedini niskobudžetni obrok, koji uzimaju naši turisti su giros ili suvlaki koji se prodaju gotovo svuda po niskim cenama (od 1,50 do 2,50 evra). Obično se giros i suvlaki pripremaju uveče i jedu za večeru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turisti turizam more putnici jeftina putovanja Srbija kupovina potrošači životne namirnice namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana