Tekst objavljen: 20.08.2013 16:24        


Cene proizvoda istih proizvođača razlikuju se od grada do grada, ali i u dve prodavnice slične veličine u istoj ulici. Razlike u cenama pojedinih namirnica idu i do 70 odsto, a najizraženije su kod mesa i mesnih prerađevina.

Piletina u Smederevu 220 dinara, u Užicu čak 400

Oscilacije na pijacama širom Srbije još su drastičnije nego one u radnjama, pa za kilogram kupusa u Beogradu mogu da se kupe čak tri u Kraljevu.

Velike razlike u cenama u različitim gradovima, kako kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, posledica su neuređenosti tržišta. - U manjim gradovima gde konkurencija nije dovoljno razvijena, cene diktiraju trgovci i one često nisu usklađene sa platežnom moći - kaže Papović.
Da u trgovini važi pravilo “što manja prodavnica, to veća cena“ zna većina potrošača, ali sve se češće dešava da identični artikli, istih proizvođača u prodavnicama podjednake veličine istih trgovinskih lanaca, u različitim mestima, imaju različite cene.

U zavisnosti od grada, ili čak i kraja grada u kom žive, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca, jer je slobodno tržište dozvolilo trgovcima da bez kontrole određuju svoju zaradu.

Najveće su razlike u cenama svežeg mesa, pa kupcima koji pažljivo biraju gde će da ga kupe, u novčaniku može da ostane oko 200 dinara više.

Trgovci ističu da cena artikala na njihovim rafovima umnogome zavisi od troškova poslovanja koji nisu svuda isti.- Na krajnju cenu utiču mnogobrojni faktori - veličina prodajnog objekta i troškovi njegovog održavanja, troškovi distribucije proizvoda, troškovi skladištenja, obim ponude, konkurencija i mesto na kome se prodavnica nalazi - objašnjavaju u jednom trgovinskom lancu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina potrošači životne namirnice namirnice Srbija cene hrane hrana skupa hrana jeftina hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana