Tekst objavljen: 21.08.2013 8:30        


Keš je danas najtraženija roba, jer pojedini trgovci nude popust i do 30 odsto ukoliko se roba plati gotovinom! Ukoliko je plaćanje računa odloženo, na rate, popust je tri puta manji, i dostiže oko 10 odsto! Razlog je jasan: visoku nelikvidnost domaće privrede deli i trgovina.

Plaćate u kešu? Prodavci robu daju 30 odsto jeftinije

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da „zakonom nisu dozvoljene dvojne cene, s obzirom na način plaćanja“.

- Sve se tretira, pa i odloženo plaćanje, kao prontno, odnosno plaćanje celog iznosa odjednom. Jer, to ide na teret poslodavca, a u tom mesecu on mora da plati PDV, bez obzira na to što se odlaže naplata. Plaćanje kešom je potpuno ravnopravno, kao i plaćanje karticom ili čekom - kaže on.

U Ministarstvu trgovine ističu da je postojećim zakonom, koji reguliše oblast oglašavanja sniženja, precizno određen način nuđenja robe po nižoj ceni.

- Oglasna poruka, kojom se reklamira različit procenat sniženja na istu robu u zavisnosti od načina plaćanja, zakonom nije dozvoljena - kaže Goran Macura, načelnik Odeljenje za opšti nadzor Sektora tržišne inspekcije.

U potrošačkim organizacijama kažu da trgovac može nuditi robu i usluge sa naročitim prodajnim podsticajima - akcija, popust, rasprodaja, promocija...

Može da je prodaje pod povoljnijim uslovima u odnosu na redovnu ili prethodnu ponudu, i to naročito sa sniženom cenom, posebnim uslovima prodaje, isporuke ili drugim pogodnostima, sa obećanjem nagrade, pratećim poklonima...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija rata rate kupovina na odloženo sniženja proizvodi na sniženju kupovina sa popustom popusti cene potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana