Tekst objavljen: 02.08.2013 11:30        


Iza akcijskih sniženja cena u marketima, često se kriju poskupljenja. Trgovci pribegavaju starim oprobanim trikovima da, najpre, određenoj robi osetno podignu cene, a potom je spuste, zapravo na realnu cenu. Tako se poskupljenjima otvara put na „mala vrata“.

Popusti u Srbiji: Poskupi 100, pojeftini 30 dinara

Tako, početkom sedmice povećaju cene svežeg mesa za 100 dinara, a za vikend najave pojeftinjenje za 30 dinara, sa primamljivim natpisom „akcija“, „veliko sniženje“. Uveren da je u vikend-kupovini uštedeo, potrošač, u stvari, plaća više.

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije CEPS, kaže da "postoje pravila kako se oglašava akcijska roba: izdvajanjem na vidljivo mesto, sa istaknutom cenom pre i posle pojeftinjenja, a ukoliko rok upotrebe ističe i to treba jasno da bude istaknuto".
Trgovci ističu da je svaki kupac dragocen, posebno u uslovima manje tražnje i besparice. Kažu da su na mnogobrojnim akcijama cene i do 50 odsto povoljnije, kao i da je danas teško sniženjima prikriti poskupljenje, jer većina građana meri svaki dinar.

Uz razna akcijska sniženja, zato nude dodatne olakšice - bonove, kupone, „dva proizvoda po ceni jednog“, poklone....

I proizvođači imaju svoje trikove da prikriju poskupljenja. Tako je u trgovinama sada gotovo nemoguće naći nekada uobičajena standardna pakovanja. Gramažu menjaju svi proizvođači, od suhomesnatih prerađevina do sredstava za ličnu higijenu.

Na rafovima su „smanjena“ pakovanja čokolade, kutije keksa ili grickalice, a pri tome je vrlo sitnim slovima zapisano da je u ambalaži manje i do 50 grama. Manje grama, međutim, ne znači manju cenu. Naprotiv, čokolada od 75 grama staje gotovo isto kao i ona „teža“ za 25 grama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pojeftinjenje poskupljenje sniženja proizvodi na sniženju popusti kupovina sa popustom akcije Srbija prodavci trgovci kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana