Tekst objavljen: 01.02.2013 7:46        


Kada se tek kupljeni uređaj pokvari, počinje „noćna mora“. Tako je barem za potrošača, koji ne zna kada će moći da koristi svoj aparat, da li će biti popravljen ili će dobiti novi i koliko će sve to potrajati.

Potrošače niko ne štiti, prodaju nam škart robu

Najčešće, sve zavisi od dobre volje trgovaca, jer u Zakonu o zaštiti potrošača nisu precizirani ni rokovi reklamacije, ni vreme popravke, niti uslovi kada se vraća novi, a kada ide u servis.

Zbog svih manjkavosti Zakona o zaštiti potrošača, planiraju se brojne izmene. Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da "od uvođenja poslednjeg zakona o zaštiti potrošača imamo neuporedivo niži kvalitet mobilnih telefona, šporeta, mašina za veš, televizora, računara i ostale robe. To potvrđuju i sve brojnije žalbe kupaca".
Propisani su samo "primereni“ rokovi obeštećenja kupca, a u pojedinim slučajevima to je i do dve godine.

Prema postojećem zakonu, trgovac je dužan da na reklamaciju odgovori potrošaču najkasnije u roku od 15 dana i predloži način rešavanja. U svetu, kupac na odgovor čeka najduže osam dana.

Sada nezadovoljan potrošač više ne može das e žali Tržišnoj inspekciji, već potrošačkim organizacijama. U praksi, ove organizacije zaista posreduju, ali nemaju snagu inspekcijskih službi. Osim toga, potrošačka udruženja u Srbiji nemaju para za posao za koji su po zakonu ovlašćena, pa se vrte u krug bez rezultata.

Po važećem zakonu potrošača ima pravo da bira da li će neki uređaj da popravlja ili da ga menja za novi.

Većina trgovaca po običaju potrošača šalje na servis, jer ne želi da stvar zameni novom, a kupcu kao jedina mogućnost ostaje sud, što opet retko ko od njih uradi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kvarovi trgovci kvalitet proizvoda kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana