Tekst objavljen: 06.08.2013 11:30        


Da su nam trepeze preskupe u odnosu na primanja i da na hranu trošimo gotovo polovinu onoga što zradimo znamo i sami, ali bez zvanične statistike verovatno ne bismo znali da nam je, posle hrane i stanovanja, najveći trošak prevoz a onda cigarete i alkohol.

Više trošimo na duvan i alkohol nego na odeću

Bez obzira na to što piće i duvan stalno poskupljuju, izgleda ih se teško odričemo. Važnije nam je da pušimo i pijemo nego da se obujemo i obučemo, rekreiramo, idemo u pozorište i bisokop, menjamo stari nameštaj...

Najviše novca za hranu troše stanovnici Nemačke, 500 dolara nedeljno. Prosečna japanska porodica izdvaja 317 dolara nedeljno za hranu koja obiluje ribom, povrćem, voćem, mlečnim proizvodima i pirinčem. Italijani za sedam dana za hranu izdvajaju 260 dolara, Britanci 253, Poljaci 151 dolar. U Kuvajtu se hrana za sedam dana može pazariti za 222 dolara, od čega se znatan deo daje za flaširanu vodu. U Butanu je prosečnoj porodici potrebno pet dolara (riba, pasulj, pirinač, povrće u izobilju). Najskromniju sedmičnu trpezu imaju stanovnici Čada, koji za svega 1,23 dolar sebi mogu priuštiti malo brašna, pirinča, pasulja, nekolika jaja i nekoliko kesica suvog povrća.
Po podacima Ministarstva trgovine, u majskoj, najsvežijoj zvaničnoj potrošačkoj korpi, hrana i bezalkoholna pića zauzimaju 41,42 odsto i koštaju 26.847 dinara.

Za stanovanje, vodu, struju i grejanje izdvajamo 11.952 dinara, što je 18,4 odsto prosečne korpe, a transport nas košta 5.337 dinara (8,23 odsto).

Alkohol i duvan u prosečnoj potrošačkoj korpi učestvuju sa čak sedam odsto i koštaju 4.574 dinara.

Da to nije malo, najbolje ilustruje podatak da na odeću i obuću mesečno dajemo 3.287 dinara, to jest pet odsto korpe, dok na kulturu i rekreaciju trošimo 2.711 dinara, na restorane i hotele 710 dinara... Pomenimo, ukupna vrednost majske prosečne potrošačke korpe je 64.819 dinara.

Ako nam je za utehu, nismo po mesečnim izdvajanjima za alkohol i duvan evropski šampioni. Recimo, Mađari čak desetinu svojih ukupnih prihoda daju za žestoka pića i cigarete. Na isti luksuz Rusi troše sedam odsto, a Britanci i Francuzi daju manje od nas – po tri odsto ukupnih prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošačka korpa standard Srbija namirnice životne namirnice cene potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana