Tekst objavljen: 24.07.2013 9:30        


Domaća piva, iako bi trebalo, ipak nisu najjefitnija koja se mogu kupiti u Srbiji, već su to uvozna, među kojima prednjače ona uvezena iz Mađarske, Poljske, ali i Francuske!?

Zašto je domaće pivo u Srbiji skuplje od uvoznog?

Iako u Srbiji postoji viševekovna tradicija proizvodnje piva, zbog čega bi se logično očekivalo da je i konkurencija takva da je domaće pivo najpristupačnije domaćim potrošačima, ispostavilo se da su silne dažbine i državni nameti doveli do toga da na našem tržištu, i pored trgovačkih marži, troškova uvoza, transporta i distribucije, jeftinije pivo iz uvoza!

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da "svaki zaposleni u privatnom sektoru izdržava dve i po osobe iz javnog sektora, odnosno 1.180.000 ljudi finansira više od 2.500.000 penzionera, socijalnih slučajeva ili zaposlenih u državnoj administraciji. A teret koji se prebacuje na privredu na kraju snose potrošači".
Cene domaćih kreću se od 59,99 do 80,99 dinara u limenkama, odnosno od 41,99 do 60,99 dinara za flaširana. Na vrhu liste jeftinih piva pored mađarskih se nalaze i piva iz Poljske i Francuske.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, smatra da je to indikator „neopravdano visokih cena piva“ na tržištu Srbije.

- Odlično je što postoje tako jeftina piva, pa bi trebalo očekivati da, ako se istraje s njima, ona utiču na smanjenje cena domaćih na realniji nivo - dodaje on.

Da je proizvodnja piva u Srbiji veoma skupa, pokazuje i primer na koji su nedavno ukazali naši mediji dok su pratili fudbalere Crvene zvezde na pripremama u Sloveniji. Naime, u rafovima tamošnjih marketa proizvodi srpskih pivara bili su daleko skuplji od lokalnih piva, bez obzira na razlike u kvalitetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Tutumir Fungla 24.07.2013 19:39

    Nekada sam radio diplomski rad u jednoj nasoj pivari i mogu reci da su madzarska piva najlosija a slovenacka najbolja od gore pomenutih,a slazem se da su nasa ne bas posebno kvalitetna piva skupa.Danas u diskontima apatinska piva su 40 din.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina potrošači Srbija kupujmo domaće domaći proizvodi domaća proizvodnja poskupljenje cene alkohol pivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana