Tekst objavljen: 17.05.2013 9:29        


Smanjen promet u domaćim radnjama nije očigledno uplašio ni trgovce ni uvoznike. Recimo, u slučaju najkvalitetnijih roba prodaja je na godišnjem nivou manja 50 odsto, a cene im i pored stabilnog kursa stalno rastu.

Zbogom kvalitetu: Umesto pršute jedemo salamu

Veliki broj potrošača u Srbiji sveo je svoju kupovinu na ono najosnovnije i u potrazi za nižom cenom kvalitet je zanemaren.

Ekonomista Dragovan Milićević objašnjava da je zabluda da će ukidanje carina, poreza i ostalih nameta sniziti cene u prodavnicama i da je jedino što može da snizi cenu skupih proizvoda - konkurencija. - Danas se prodaju ili skupi, ili baš jeftini proizvodi, one srednje retko ko i pogleda. Kako u Srbiji živi oko 200.000 bogatih ljudi, skupe namirnice su za njih, pa ko kupi - kupi - objašnjava Milićević.
- Građani se odriču svega, samo ne hrane. Mada, u ishrani menjaju navike. Prvo se odriču skupih proizvoda kao što su pršute, skupi sirevi, kvalitetni stopostotni voćni sokovi, čokolade poznatih stranih proizvođača - kažu u trgovinskim lancima.

Pitanje je kako je moguće da i nižih carina, mesne prerađevine, sredstva za higijenu i slatkiš iz uvoza budu i duplo skuplji od ostalih na tržištu. Najveću zaslugu za to nose visoke trgovačke marže, koje za pojedine proizvode iz ovih grupa, poput mesa i mesnih prerađevina, dostižu i 100 odsto.

U trgovinskim lancima priznaju da je promet kvalitetnijih proizvoda opao i do 50 odsto za godinu dana, ali i da su upravo ove robe najviše poskupele.


izvor: Blic

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje pad standarda kupovna moć zdrava hrana kvalitet hrane potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana