Tekst objavljen: 17.07.2013 10:00        


Plaćanje komunalija i drugih računa putem SMS poruka sve je popularnije, a samo u Telekomu Srbija ima pola miliona korisnika koji na ovaj način izmiruju svoje obaveze. Osim plaćanja putem SMS-a, račune za komunalije, struju, telefon i kablovsku televiziju korisnici mogu da uplate i elektronskim putem.

Zbogom šalterima: Plaćajte račune preko mobilnog

Elektrodistribucija Beograd, pored usluga elektronskog plaćanja, omogućila je Beograđanima da račune za struju plate SMS porukom na broj 8008.

Kako platiti preko mobilnog

Za plaćanje računa sa struju potrebno je prvo poslati SMS sa ED brojem odnosno identifikacionim brojem korisnika kod EDB-a i iznosom koji korisnik želi da plati na broj 8008. Na primer, ako se plaća račun EDB sa ED brojem 123456789 u iznosu od 5.000 dinara korisnik šalje poruku EDB 123456789 5000 dinara. Nakon toga korisnik dobija poruku za potvrdu transakcije, na koju mora da odgovori slanjem zaštitnog (mpin) broja u roku od tri minuta, da bi se plaćanje obavilo. Minimalni iznos za uplatu je 200 dinara.
Ovu uslugu mogu da koriste samo građani koji imaju “DinaCard” karticu, a čitava transakcija plaćanja košta 5,9 dinara i ne zavisi od iznosa koji se plaća. Da bi plaćanje bilo uspešno, neophodno je da se korisnik registruje u banci koja mu je izdala “DinaCard” karticu.

- Od 800.000 korisnika Elektrodistribucije Beograd, za sistem usluga elektronskog plaćanja kao i uplate računa putem SMS-a odlučilo se 30 odsto korisnika - kaže Sandra Alagić iz EDB-a.

I Telekom Srbija ima pogodnost brzog plaćanja telefonskog računa putem interneta i SMS poruke, i to bez dodatne provizije.

Na ovakvom sistemu plaćanja u Telekomu je za sada registrovano 500.000 korisnika. Korisnici mogu plaćati i postpejd usluge putem interneta za šta im je potrebna platna kartica.

Infostan svojim korisnicima na internet stranici, u delu „onlajn upit stanja“, omogućava da pristupe elektronskoj kopiji računa, sa kojom mogu da izvrše uplatu ne čekajući da račun stigne redovnom poštom.

Za račune kablovskog operatera SBB od elektronskih usluga plaćanja jedino je otvorena opcija “e-banking” gde korisniku na osnovu naloga skidaju novac sa računa u banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Paja 17.07.2013 10:48

    Komunalije u Zajecaru do pre mesec dana moglo je da se plati elektronski ali dosla nova vlast (SNS) pa je stara vlast ciji su bili kompjuteri Boska Nicica pokupili svoju opremu i sada mora da se placa opet samo na salteru da ti lupi onaj dobro mastiljav pecat, toliko o placanju mobilnim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni telefoni mobilno plaćanje Srbija komunalije plaćanje računa u banci plaćanje komunalija plaćanje računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana