Zvanični kurs Evra za dan 03.12.20. :: 117.5703 rsd
Tekst objavljen: 06.01.2016 14:08        


Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ili „dozvoljeni minus“ predstavlja vrstu kratkoročnog kredita, koji građanima omogućava da raspolažu dodatnim sredstvima na svom računu i da ih koriste bez ograničenja.

Dozvoljeni minus: Kako ga koristiti bez kajanja

Takva sloboda, ali i činjenica da se dozvoljeni minus danas obično odobrava u visini jedne mesečne plate (negde i preko toga), ovu finansijsku uslugu čini veoma traženom, što potvrđuje i podatak da dozvoljeno prekoračenje danas u Srbiji koristi čak svaki drugi zaposleni.

Korišćenje dozvoljenog minusa je, ističu u ProCredit banci, opravdano jedino kada ovom pozajmicom finansiramo nešto što je za nas stvarno hitno i neodložno.
STALNO „PLIVANJE“ U DOZVOLJENOM MINUSU, međutim, mnogi građani često prihvataju kao način života, uz stalnu trku sa dospelim obavezama. Toga smo svi svesni. Dozvoljeni minus, ipak, predstavlja uslugu koju mnogi olako shvataju i koju često koriste na način koji, dugoročno posmatrano, vodi u probleme.

DOZVOLJENI MINUS, pre svega, predstavlja veoma koristan način za prevazilaženje trenutnog nedostatka novca, naročito kada imamo nepredviđeni trošak, a do plate nas deli još nekoliko dana. Preporuka savetnika ProCredit banke je da uvek imamo na umu da dozvoljeni minus odlikuje viša kamatna stopa i da je takav trošak opravdan jedino ukoliko ovom pozajmicom finansiramo nešto što je za nas stvarno hitno i neodložno.

PREPORUKA je da dozvoljenim minusom ne obavljamo veće kupovine. Za to je uvek bolje sačekati momenat kada ćemo raspolagati sopstvenim novcem ili da za takve nabavke i plaćanja koristimo odgovarajući namenski kredit, koji ima nižu kamatnu stopu.

Na žalost, mnogi građani ovu razliku ne prave na takav način, već dozvoljeni minus, čak i kada ne moraju, koriste kad god i zašta god im je to potrebno, nesvesno ulazeći u „zonu“ iz koje će teško izaći.

KAMATA NA DOZVOLJENI MINUS se uvek obračunava dnevno i to isključivo na deo prekoračenja koji smo koristili. To znači da sve dok nam je stanje na računu pozitivno, banka ne naplaćuje nikakvu naknadu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana