Tekst objavljen: 07.02.2022 17:05        


Posle tog vremena procedura naplate se menja

Dugovanja za telekomunikacione usluge zastarevaju za godinu dana

Zastara ne znači da se dug automatski briše, već da se ne može naplatiti prinudno, preko suda ili izvršitelja, a dužnik mora uložiti prigovor na odluku izvršitelja i pozvati se na zastaru, o kojoj odlučuje sud, savetuje NOPS.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) upozorila je da se ovih dana sve više građana javlja zbog podnesaka pojedinih advokatskih kancelarija iz Novog Sada u kojima se pozivaju da plate dugovanja za telekomunikacione usluge starija od godinu dana. Kako ističu iz ove potrošačke organizacije, u ovim dopisima je navedeno da potraživanja za internet, usluge mobilne telefonije i pakete usluga ne zastarevaju za godinu dana, već se navodi opšti rok od 10 godina. Uz to je istaknuto i obrazloženje da je reč o „neimenovanim ugovorima”, koji se ne mogu okvalifikovati kao „potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka”, na koje bi se mogao primeniti kraći rok od jedne godine.

– Citirano tumačenje nema uporište u sudskoj praksi. Potraživanja za telekomunikacione usluge pružene fizičkim licima koja dospevaju u jednakim mesečnim intervalima zastarevaju za godinu dana, i to je jasno navedeno u Zakonu o obligacionim odnosima. To ne znači da se dug automatski briše, već da se ne može naplatiti prinudno, preko suda ili izvršitelja. Dužnik u ovakvoj situaciji mora uložiti prigovor na odluku izvršitelja i pozvati se na zastaru, o kojoj odlučuje sud – saopštili su iz NOPS-a. Oni savetuju potrošačima da ne uzimaju za ozbiljno pravna tumačenja i obrazloženja koja ovih dana stižu sa adresa „poznatih” advokatskih kancelarija, budući da ona nemaju utemeljenje u zakonu i praksi najviših sudskih instanci, po kojoj se jednogodišnji rok zastare za ovu vrstu potraživanja za fizička lica ne dovodi u pitanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Razlozi za ovakva tumačenja mogu biti isključivo materijalne prirode, u želji da se za pojedine telekomunikacione operatere kao klijente obezbedi naplata zastarelih potraživanja pokušajem dovođenja u zabludu potrošača kao ekonomski slabijih i pravno neukih stranaka – navode iz NOPS-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
telekomunikacije dugovanja zastarevanje dugova NOPS mobilni operateri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana