Tekst objavljen: 01.11.2019 10:10        


Nedelja je štednje, stalno čujemo "štedi, da imaš", ali nikako da nešto i - uštedimo

Kada ćemo zaista nešto uštedeti?

Međutim, ne treba očajavati. Jer, kao i većina stvari i štednja najviše zavisi od - stanja našeg uma. Preciznije, ako budemo imali dovoljno volje i malo discipline uštedećemo novac koji posle možemo da iskoristimo za nešto što želimo.

Nedelju štednje otvorio je tekst u kojem nam je sagorovnik bio naš Dušan Uzelac, pa u istom stilu i završavamo ovu, za nas sa Kamatice, posebnu radnu nedelju. Danas nam Dušan otkriva neke "trikove" koji bi mogli da nam pomognu da nam štednja postane "prirodno stanje". A kao posledica toga imaćemo i bolju finansijsku situaciju.

- Nije poenta u tome da se sad nešto posebno štedi, već se treba potruditi da se dođe do momenta kada štednja postaje automatska aktivnost u našem ponašanju. Zvuči komplikovano, ali je vrlo jednostavno - započeo je svoju priču Dušan i objasnio kroz sledeći primer:

- Pratite svoje troškove. Nažalost, većina od nas ne može da upravlja prihodima jer su oni manje-više fiksni. Svi znamo koliko dobijamo mesečno i tu ne možemo mnogo. Možemo da želimo i radimo na tome da se to poveća, ali to ne može da se dešava na dnevnom nivou. Sa druge strane, troškove možemo da pratimo na dnevnom nivou, tj. da beležimo na šta sve trošimo. Prvi korak do štednje je da znamo na šta trošimo novac, to je osnovna stvar. To ne može da bude aktivnost koju rešite za jedan dan, već mesec, dva ili tri pratite i zapisujte na šta trošite novac. Nakon tri meseca, pogledajte na šta trošite novac i zapitajte se da li možete na nečemu da smanjite taj deo što trošite. To je rezultat štednje.

Ilustrovano na primeru, to izgleda ovako:

- To bukvalno znači ako mi na hranu porodično potrošimo u jednom mesecu, na primer, 20.000 dinara, onda treba sledeći mesec odvojite kovertu sa 20.000 za hranu i čim definišete taj budžet, vi nećete ići preko tih 20.000 dinara. Treći mesec ćete moći da napravite aktivnost, pa da tih 20 hiljada ne bude 20, već da bude 18. 000. To je, ustvari, pristup: kupićete veću količinu u prodavnici koja nije ispred zgrade, ali koja ima povoljnije cene, dakle napravićete kupovinu zarad manjeg troška.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To je jedna opcija, a postoji i druga.

- Vidite, pun je internet saveta za uštedu ali svima nama treba motivacija da štedimo. To je nešto što je na emotivnom nivou, a možda je najbolji pokazatelj onima koji nemaju novac za neke stvari, bilo to letovanje, slava ili kupovina atomobila - za sve ono za šta nemate novac razlog je to što niste upravljali novcem u prošlosti ili niste upravljali svojim željama. Možda neko želi "Ferari" a nema uslova da kupi ni fiću. Prosto je nerealan sa svojim željama. To je dobar savet za one koji žele dublje da se pozabave ovim problemom: kontrola emocija znači i kontrola finansija u ovom slučaju.

Za one koji ne žele (ili ne mogu) da primene ovaj pristup, mogu da probaju sa sledećim. 

- Odvojite ovaj mesec kad dobijete platu 5000 dinara, odvojite sledećeg meseca 6000, pa narednog 7000 dinara. To je poprilično prost pristup i raspoređujte ono što vam ostane. To je nenamenska štednja, odvajanje sa strane i definište za šta ćete trošiti to što skupljate na gomilu.

Dakle, tri pristupa su tu, a neki od njih sigurno odgovara i vama. Odaberite opciju koja vam se najviše sviđa, počnite da je primenjujete i rezultati će sigurno biti vidljivi u bližoj budućnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dušan uzelac saveti za štednju Nedelja štednje kupovina upravljanje novcem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana