Zvanični kurs Evra za dan 19.01.21. :: 117.5792 rsd
Tekst objavljen: 29.11.2013 11:00        


Otkrivamo vam savete stručnjaka kako se ponašati i šta govoriti na intervjuu za posao, kao i primere najčešće korišćenih pitanja koje poslodavci koriste.

Kako doći do posla iz snova: Saveti za intervju

Priprema

Pažljivo pročitajte opis posla koji želite i zapišite ključne stvari potrebne za obavljanje tog posla. Predočite primere veština kojima vladate, a koje su povezane s tom pozicijom, savetuje Rene Bernejs stariji konsultant za ljudske resurse. Ispitivači će ceniti svakoga ko tokom intervjua pokaže da je razmišljao o problemima koji se mogu razviti tokom obavljanja posla na toj poziciji.

Budite iskreni prema sebi kada birate posao, realno sagledajte svoje sposobnosti. Jeste li bili zaista dobri u onome čime ste se bavili? Zapamtite, ako ste bez posla neko vreme, možda niste baš najbolji u svemu. Ako u prošlosti niste bili toliko dobri u nekim aspektima, koncentrišite se na pronalaženje posla koji će naglasiti vaše kvalitete.

Slanje prijave

Prilikom apliciranja za posao posebnu pažnju obratite na sastavljanje radne biografije (CV-ja), motivacionog pisma, kao i tela mejla koji ćete slati sa prijavom.

Zapamtite da je vaš cilj sastavljanje CV-ja koji je saglasan sa onim što kompanija zahteva. Umesto što prikazujete različite veštine, bolje je da se koncentrišete na to da ispunite zahteve poslodavca kako biste bili primećeni. Efektivnije je da pokažete strast i stručnost u vezi sa jednom ili dve veštine koje su zaista korisne za obavljanje posla za koji aplicirate.

Jedna od najvećih grešaka koju prave oni koji tragaju za poslom leži u tome što ne posvećuju dovoljno pažnje motivacionom pismu. Motivaciono pismo ili i-mejl kojim se predstavljate potencijalnom poslodavcu je prvi vaš dokument koji on čita, zato se potrudite da se ono istakne. Iskoristite sajt kompanije i podatke koje nađete na njemu uključite u vaše pismo.

Šta obući?

Šta obući zavisi od vrste posla za koji aplicirate, za korporativni posao najbolje je odabrati odelo i minimalnu šminku, a kosa mora biti uredna. Ako je posao koji želite kreativan, ključ je individualnost. Modni dodaci poput ogrlice ili šala su dobri, jer dopuštaju vašoj ličnosti da zasija.


Intervju

Standardna pitanja na razgovorima za posao više nisu dovoljna da poslodavci saznaju sve o vama. Ovo su pitanja na razgovoru za posao iz kojih će poslodavac saznati sve o vama:

1. Kada ste bili najzadovoljniji u životu?

Ovo pitanje otvara vrata različitim vrstama konverzacije u kojima se proverava podudara li se život kompanije i onoga što osoba želi kako bi dala sve od sebe na poslu.

2. Ko je vaš uzor i zašto?

Ovo pitanje može otkriti koliko je kandidat introspektivan kada se radi o njegovom ličnom i profesionalnom razvoju, što je kvalitet usko povezana s uspehom i ambicijom.

3. Koje stvari ne volite da radite?
- Jednom sam intervjuisao kandidatkinju za odsek prodaje koja je otkrila kako ne voli da upoznaje nove ljude. Ipak, najupečatljiviji mi je bio kandidat za sektor finansija koji je rekao da ne voli da se opterećuje detaljima i proveravanjem onoga što je uradio - otkrio je osnivač kompanije Bullhorn, Art Papas.


Budite iskreni i prema sebi i prema poslodavcu, to je prilika da izbegnete potencijale probleme u budućoj saradnji.

4. Na koje ste se još konkurse prijavili?

Ovo šok pitanje je odličan alat za pregovaranje, jer pokazuje da ste u potrazi, ali i traženi.

5. Koja pitanja imate za mene?

Ovo pitanje daje uvid u to koliko kandidati brzo razmišljaju. Scott Dorsey, suosnivač kompanije Exacttarget ističe važnost ovog pitanja, budući da se o drugima uvek više može naučiti prema pitanjima koja postavljaju nego istreniranim odgovorima koje daju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
intervju za posao konkurs za posao traženje posla nezaposleni posao razgovor za posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana