Tekst objavljen: 09.02.2019 13:00        


Neosporna je činjenica da je u bankarskom sektoru najveći problem nenaplativost kredita. Docnja je tu, sve više građana duguje, i čini se da iz ovog začaranog kruga nema izlaza. Iako smo navikli na fleksibilnost banaka, bankarske procedure su vrlo stroge kada dođe do problema u otplati.

Kašnjenja u otplati kredita kao začarani krug

Posle prve rate dugovanja, bankarski službenici za naplatu potraživanja zovu dužnika i opominju ga o dugovanju i rokovima za naplatu. Istovremeno, sistemski se šalju pismene opomene na kućnu adresu kao dokaz koji banka mora da ima u slučaju pokretanja sudskog procesa radi eventualne prinudne naplate.

Ovaj postupak se ponavlja sve do dugovanja tri rate, kada banka, u slučaju da ne platimo makar deo dugovanja, preduzima ozbiljnije korake ka naplati dugovanja.

Savet

Ne čekajte da dugovanje postane veće od dve rate. Iako po Zakonu postoju mogućnost proglašenja zastoja u otplati, banke ovo nerado čine kada ste već upali u docnju i dugujete. Tada se drastično smanjuje mogućnost dogovora sa bankom, odnosno mogućnost reprogramiranja ili refinansiranja obaveza.

Ukoliko ste, nažalost, u situaciji da je banka pokrenula sudski spor za naplatu dugovanja, obratite se sudu i banci sa zahtevom za vansudsko poravnanje (u najvećem broju slučajeva to se završi reprogramiranjem spornog kredita), kako bi izbegli blokadu 75 odsto mesečnih prihoda ili popis pokretne imovine.

Jer, koliko god neverovatno zvučalo, bankama nije u interesu da kredite naplaćuju sudskim putem, već da nađu najlakše i najbolje rešenje kojim će se rešiti sporna situacija.

Kada na kućnu adresu stigne pismena Opomena pred utuženje to je „minut do dvanaest“ da bi se izbeglo moguće dostavljanje sudskog rešenja o prinudnoj naplati.

Naime, prema Zakonu o obligacionom odnosima pod koje potpada ugovorni odnos između banke i klijenta (kao i prema Zakonu o izvršenju), dužnik i ne mora da dobije tužbu na kućnu adresu, jer uz dostavljanje dokaza o dugovanjima, što čine izvodi iz poslovnih knjiga banke, i kopijama opomena da je dužnik obavešten blagovremeno i u roku, ovi sporovi se uglavnom završavaju tako što poptuno neobavešteni da je podignuta tužba, dobijemo sudsko rešenje o prinudnoj naplati.


Ugovor koji smo potpisali sa bankom je neoboriv, sem u slučaju grubog kršenja ugovornog odnosa od strane banke.

Naravno, svako rešenje ima rok za žalbu i u tom slučaju bolje je napisati bilo kakvu žalbu na rešenje uz priznavanje dugovanja i molbu suda da dozvoli vansudsko poravnanje sa bankom, nego doći do momenta da po sudskom rešenju dobijemo administrativnu zabranu na maksimum 75 odsto mesečnih prihoda (ukoliko ih imamo) ili da nam sudski izvršitelji pokucaju na vrata i krenu u popis pokretne imovine kako bi naplati dug prema banci.

Birati između dva zla i izabrati manje u ovakvoj situaciji teško je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naime, ukoliko ste prilikom realizacije kredita banci dostavili i potpisane i overene Administrativne zabrane, možete očekivati i scenario aktivacije istebez prethodnog obaveštenja banke.

Poslodavac koji je popunio i overio Administrativne zabrane se obavezao na zahtev svog zaposlenog, da će postupati po Rešenju o administrativnoj zabrani, te da će tokom otplate kredita, postupati po pisanim obaveštenjima banke o promenama mesečnih anuiteta i/ili o obustavi eventualno dospelih, a neizmirenih obaveza po kreditu, da će pisanim putem obavestiti banku ukoliko zaposlenom, po bilo kom osnovu prestane radni odnos kod trenutnog poslodavca, kao i da će u potpunosti izvršiti sve obaveze koje proističu iz ovog Rešenja, a u skladu sa propisima, te da će u suprotnom, snositi sve Zakonom predviđene posledice.

7 komentara

  1. User image
    bojana 14.07.2019 11:20

    kasnjenje rate kredita.Postovani imama dva kredita jedan od 20345,34 a drugi3281,08.Rata mi je bila za uplatu 8 ovog meseca.Bila sam u banci inace sam sa platom u Addiko banci i trazila sam da mi stave administrativnu zabranu na platu.Poslel sam pitala da li kasnije mogu da refinansiram ta dva kredita i jos dozvoljeni minus kad mi bude malo veca plata.Referent mi je odgovorio sce zavisi od Addiko banke u BEOGRADU.Ovo mi je prvi put da kasnim sa otplatom kredita.Inace mi je dozvoljeni minus 46000.Da li je to moguce da refinansiram bez obzira ako mi stave administrativnu zabranu u istoj banci .Molim vas mi odgovorite.Inace jako pazim da ne kasnim ali ovog puta je ispalo tako.Po kreditnom birou sam uredna i nemam nikakvo kasnjenje osim ovog.HVALA UNAPRED.

  2. User image
    Jovan 14.12.2019 19:43

    Interesuje me da li je moguće refinasirati kredit ukoliko imate administrativnu zabranu na dve trećine plate,mnogo mi je odbijanje 20000,a primam 30000,u pitanju je eurobank

  3. User image
    Milan 13.01.2020 2:23

    Da mozete refinansirati ukoliko vasa rata nece prelaziti 5000 jer 5000 vam po zakonu mora ostati na racunu radi eventualnih i ne predvidjenih troskova koja su upucena vama od strane banke.

  4. User image
    Dimitrije 19.02.2020 0:23

    Po sudskom resenju sam isplatio kredit koji je dospeo,gde je obuhvacena glavnica,kamata i sudski troskovi.
    U banci me jos duze za jednu ratu po kreditu i za sudske troskove i nece da mi izdaju potvrdu da sam kredit isplatio.
    Sta da radim,kome da se obratim na visoj distanci.
    Hvala unapred

  5. User image
    Marijana 15.08.2020 21:22

    25.03.2020 mi je odobren kredit. Zbog moratorijuma nisam ostavila rate kredita tri meseca. Banka sada potrazuje 3 rate jer navodno nisam imala prava na moratorijum, zato sto je odobren posle 17-og marta.

  6. User image
    Jelena 18.03.2021 0:27

    Kasnim sa otplatom vec 4 rate jer Sam ostala bez posla...sta predlazete ...akodidje do popisivanja imovine ja nemam nista na sebi jer Sam podstanar

  7. User image
    Denisa 01.12.2022 0:23


    Kasnim sa otplatom vec 4 rate jer Sam ostala bez posla...sta predlazete ...akodidje do popisivanja imovine ja nemam nista na sebi.Zivim kod famelije..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata duga otplata kredita nenaplativost kredita kašnjenje u otplati kredita kamatica dinarski kredit bankarski dužnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana