Tekst objavljen: 25.03.2014 13:30        


Plaćanje računa na vreme je odavno postao teret građanima Srbije. Gubitak radnih mesta, neisplaćene zarade, pad standarda je samo deo onoga što mnoge dovodi u situaciju da svakog meseca preskoče da plate makar jedan račun kako bi preživeli.

Koliko je dugo potrebno čuvati plaćene račune?

Ipak možda bitnije pitanje od samog plaćanja računa je čuvanje plaćenih računa. Jer samo sa plaćenim uplatnicama možemo dokazati da ne dugujemo određeno potraživanje. Naime iako zakonom postoje propisani rokovi za stara potraživanja, nije retkost da dobijemo opomene za plaćanje onoga što smo već platili.

Potraživanja po osnovu komunalija (struja, voda, grejanje, plin, čistoća) prema domaćinstvima zastarevaju posle godinu dana. Isto tako zastarevaju i potraživanja po osnovu radio i TV stanica, po osnovu upotrebe radio i TV prijemnika, potraživanja pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim i kraćim rokovima, kao i potraživanja pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.

Nasuprot tome, potraživanja prema državi po osnovu poreza imaju opšti rok zastarelosti od deset godina. Ovom logikom trebalo bi da važi sledeće – račune za komunalije i ostale usluge koje zastarevaju posle godinu dana treba čuvati još godinu dana od dana plaćanja, odnosno uplatnice o plaćenim porezima deset godina. Međutim preporuka je da se plaćeni računi čuvaju duže, odnosno čak i trajno kako bi bili u mogućnosti da dokažemo da ipak ne dugujemo neko sporno potraživanje.

Naime, iako izvršenjem uplate mislimo da smo izmirili potraživanje prema nekoj od kompanija koja nam isporučuje usluge, odnosno prema državi, nije retkost da se uplata izgubi, odnosno ostane negde da visi neproknjižena. Ovo se najčešće dešava kada sami popunjavamo uplatnice, upisujemo račun poverioca i poziv na broj i eto „greške“ koja nam se kasnije može ponovo ispostaviti na naplatu. Ovo je najčešći scenario kod plaćanja telefona (poziv na broj se menja svakog meseca), ali i kod plaćanja poreskih obaveza, kao i kada neka od kompanija promeni poslovni račun.

Upravo ovakve situacije mogu da dovedu do toga da nam se posle određenog vremena opet ispostavi račun koji smo već platili, a što ne možemo dokazati ukoliko nemamo sačuvan plaćeni račun. Iako je poslednjih godina aktivno rađeno na tome da se svi korisnici usluga blagovremeno obaveštavaju o stanju duga, opominju, odnosno utužuju kako ne bi nastupila zastara, plaćene račune čuvajte najmanje 5 godina od isteka kalendarske godine, odnosno uplatnice o plaćenim porezima čuvajte trajno.

Jer ono što većina nas ne zna je da i u slučajevima kada je nastupila zastarelost, sa pravnog aspekta može doći do prekida zastarelosti, a u takvim situacijama samo potvrde o plaćenim računima mogu da dokažu nepostojanje dugovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

 1. User image
  Dejan 25.03.2014 13:51

  Slazem se sa tekstom ali zar nije na zadnjem racunu iznos duga za prosli mesec a i stari dug odnosno ukupni dug. Ako na racunu stoji da dugujem ukupno neku sumu kako moze da se pojavi na sledecem racunu na primer neki dug od prosle godine.....Uvek treba proveriti da li su nam uplate prosle odnosno proknjizenje, a to se vidi na sledecem racunu

 2. User image
  Tanja B. 01.04.2014 21:41

  Molim autora teksta da objasni sledeću konstataciju: “....i u slučajevima kada je nastupila zastarelost, sa pravnog aspekta može doći do prekida zastarelosti.....“. Takođe Vas molim da objasnite kako da čuvaju račune svi oni koji ih plaćaju elektronski. Unapred hvala.

 3. User image
  Dragan Bogosavljevic 20.09.2020 15:36

  Gde se skladiste podaci o izvrsenim novcanim transakcijama odnosno uplatama?

 4. User image
  Goran Plećaš 20.08.2022 9:30

  Molim da mi razjasnite kako je moguće da "Vode Vojvodine" potražuju dug sa kamatom za period od 2016 do 2022 godine za tzv. ODVODNJAVANJE, ako su svi prispeli računi plaćeni uredno? Ovde se ne radi o jednom eventualnom neproknjiženom računu već za kompletan period. Kako je moguće da dužniku nije u međuvremenu poslato obaveštenje o dugovanju tokom svih godina već se prosto uračuna kamata za ceo period iako dužnik nije svestan niti obavešten o dugovanju.
  Iznos je veoma velik sa kamatom. Ako svaki račun treba da se čuva 10 godina iako je zakonska odredba 12 meseci, kako dokazati jer retko ko ima prostora za tako obimnu arhivu pa logično stare račune baci.
  Unapred hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zastarelost plećenih računa plaćanje računa plaćanje komunalija struja voda komunalije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana