Tekst objavljen: 29.11.2022 16:55        


Da li uzimati kredite koji su vezani za neku stranu valutu u današnje vreme i na šta treba obratiti pažnju u tom slučaju?

Evo na šta treba da obratite pažnju ako uzimate kredit indeksiran u stranoj valuti


Raste euribor i, za sada, ne planira da stane. Koliko će još rasti - to ne mogu da kažu ni najveći poznavaoci ekonomije. Ukoliko želite da na dnevnom nivou pratite kako se kreće trenutno najpoznatija referentna stopa na svetu, to možete učiniti na ovom linku.

Dakle, ove godine sve brine rast euribora. A nekada, pre nekih otprilike 15-tak godina, postojao je veliki problem sa kreditima koji su podizani u švajcarskim francima.

Samo ova dva primera će kod većine ljude "upaliti lampicu", a za njom će uslediti i komentar: pa ko bi još uzimao kredite koji su vezani za neku stranu valutu?!

Ipak, ljudi i dalje uzimaju kredite koji su indeksirani, najčešće, u evrima, i većina nema problema sa otplatom, to jest, ne desi im se ništa dramatično tokom otplate kredita. Plus, banke uglavnom nude povoljnije kamate za kredite koji su vezani za neku inostranu valutu, pa to najčešće privuče ljude da se odluče za kupovinu baš tog kredita.

Da li se u ovom vremenu isplati uzeti kredit indeksiran u, primera radi, evrima, ili je bolje držati se "čisto" dinarskih kredita - to je u potpunosti vaša odluka. Pre nego što je donesete, potrebno je da se dobro informišete o svim detaljima kredita i uporedite ponude više banaka. Samo tako ćete imati šansu da izaberete najpovoljniji keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukoliko se odlučite da date prednost kreditima koji su vezani za neku stranu valutu u odnosu na dinarske kredite, onda želimo da vam skrenemo pažnju na neke od sledećih stvari.

Ovo su četiri stvari na koje, po našem mišljenju, obavezno treba obratiti pažnju ukoliko podižete kredit indeksiran u nekoj stranoj valuti.

  • Ukoliko podižete kredit sa varijabilnom kamatom, saznajte koliko često se menja rata.

  • Kakva su u nedavnoj prošlosti bila kretanja kursa valute u kojoj želite da podignete kredit (na primer, evra), kao i kakve su prognoze za naredni period.

  • Kakav je kupovni i prodajni kurs te valute u banci u kojoj se raspitujete o kreditu. Banke često nemaju isti kurs kao menjačnice, jer ne moraju da se pridržavaju zvaničnog srednjeg kursa NBS-a.

  • Ukoliko vam je zarada vezana za stranu valutu koja nije naročito česta u Srbiji, raspitajte se kod banke da li postoji mogućnost da kredit bude vezan za tu valutu.

Bez obzira da li se odlučite za kredit u dinarima ili onaj u stranoj valuti, Kamatica savetnik vam pomaže da nađete najpovoljniji keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji vi lično možete da dobijete.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.


 

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hoću kredit najbrže do kredita euribor krediti u evrima dinarski krediti stambeni krediti krediti za refinansiranje keš krediti najpovoljniji krediti na jednom mestu najpovoljniji kredit sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana