Tekst objavljen: 24.11.2022 16:50        


Podizanje kredita kod banke je odluka koja utiče isključivo na vas i vaše finansije, pa zbog toga ovu odluku treba da donesete isključivo vi

Da li da uzmem kredit sada? Odgovor na ovo pitanje znate samo vi


Od kako je počela ova najnovija svetska ekonomska kriza, sve češće iz medija možemo da čujemo kako "sada nije vreme za uzimanje kredita", kako su "krediti nikad skuplji" ili kako "kredite sada uzimaju samo oni koji moraju".

Nedavno smo pisali o tome zbog čega podizanje stambenog kredita kod banke ne treba da ima veze sa trenutnim ekonomskim okolnostima, a danas bismo želeli da popričamo o drugim vrstama kredita, na primer o keš kreditima i kreditima za refinansiranje.

Šta god da čujete ili čime god da nas bombarduju iz medija, postoji jedna stvar koju nikada ne treba da smetnete sa uma:

Odgovor na pitanje "Da li da uzmem kredit", znate samo vi.

Jer, vi ste ti koji ćete se zadužiti u banci i moraćete da vraćate taj novac. Novac neće vraćati bilo koji stručnjak koji savetuje da kupite kredit od banke ili ne.

Dakle, osnovna stvar koja će odrediti da li treba sada da uzimate bilo koju vrstu kredita, jeste da li imate valjan razlog za podizanje kredita ili ne.

Stambene kredite smo već pominjali i objasnili, a kada su u pitanju keš krediti ili krediti za refinansiranje, uvek prvo treba da se zapitate:

  • Za šta mi tačno treba kredit? Ovo je glavno pitanje koje sebi postavljate kod keš kredita.
  • Da li imam problem da vratim postojeći kredit ili bih mogao da imam taj problem u bližoj budućnosti? To je ključno pitanje pre nego što se odlučite za podizanje kredita za refinansiranje. 


Ako imate valjane odgovore na ova pitanja, tek onda odlazite u banku i počinjete pregovore sa bankarima o uslovima kredita.

Kada dođete do te faze, važno je da bankare obavezno pitate sledeće:

  • Da li će mi kamata biti fiksna ili promenljiva?

  • Ako je promenljiva, na koji način se menja?

  • Koje naknade i ostali troškovi su vezani za uzimanje kredita?

  • Koliko ću ukupno platiti ako kredit uzmem na duži, a koliko na kraći rok?

  • Da li da uzmem kredit u dinarima ili u evrima?

  • Šta svaka od ovih opcija znači za cenu kredita?

  • Koji su uslovi za prevremenu otplatu kredita?

I zapamtite: jedino vi znate odgovor na glavo pitanje iz naslova ovog teksta. Ukoliko zaključite da vam sada ne treba kredit - to je sasvim u redu. Ukoliko se odlučite da kupite kredit od banke, Kamatica savetnik je tu da vam pomogne pri pronalasku najpovoljnijeg keš kredita, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita koji vi lično možete da dobijete.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
da li da uzmem kredit svi krediti svi krediti na jednom mestu keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti najpovoljniji krediti na jednom mestu najbolji kredit hoću kredit sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu podizanje kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana