Tekst objavljen: 19.10.2022 17:50        


Bankari imaju svoje procedure i politike, a zbog njih se ponekad desi da nas uskrate za odgovor zbog čega nam nisu odobrili kredit

Koji su najčešći razlozi da nas banka odbije za kredit?


Stara šala kaže da banke prvo treba ubediti da vam kredit zapravo ne treba i da će vam ga tek onda odobriti.

Pretpostavljamo da je ovakva konstatacija nastala zbog, često vrlo komplikovanih bankarskih procedura.

Ponekad te komplikovane procedure dovedu do odobrenja kredita, a ponekad nas banke odbiju, zbog nečega što im se ne dopada u našoj finansijskoj slici.

Provere koje banke prave su uvek rigorozne i tu nema razlike bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

U svim tim slučajevima bankari uglavnom proveravaju sledeće stvari:

  • Kreditna istorija i kreditna sposobnost
U ovom delu ključna je uloga Kreditnog biroa. Tu piše sve o vašim finansijskim navikama, a banka pomoću izveštaja iz KB-a stiče o vama glavni utisak i procenjuje da li ćete redovno plaćati rate kredita.

Što se tiče kreditne sposobnosti, ovde možete do detalja saznati kako je banke proveravaju.

  • Radni staž
Ukoliko vaš radni staž nije dovoljan za kredit, to automatski znači da ga banka neće odobriti. Što se tiče ove stavke, minimum je da imate godinu dana kontinuiranog radnog staža, a pojedine banke odobravaju kredite i ako ste zaposleni 6 meseci na neodređeno vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Stručna sprema i poslodavac
Bankari obraćaju pažnju na vašu stručnu spremu, poziciju na kojoj ste zaposleni, a naročito na kvalitet vašeg poslodavca. Ukoliko poslodavac ima evidentirane blokade računa u dužem vremenskom periodu, to je signal upozorenja za banku.

Pored ovoga, neke banke će tražiti da vide vaš poslednji telefonski račun, pitaće vas da li posedujete auto ili nekretninu...sve ovo su informacije koje banke koriste u ovom procesu.


Ukoliko sve ove navedene stavke dobiju "zeleno svetlo", onda će banka odobriti vaš kredit. Ako bilo šta od ovoga ne prođe bankarske provere, to će značiti da nećete moći (makar ne u tom trenutku) da kupite kredit. U pronalaženju najpovolnijeg keš kredita, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita vam pomaže Kamatica savetnik, a naši kreditni savetnici su i tu da vam pomognu pri proceni vaše kreditne sposobnosti.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oborednje kredita svi krediti svi krediti na jednom mestu kreditni savetnik keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti odobreni krediti uslovi za kredit najbolji kredit najpovoljniji krediti kreditni biro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana