Tekst objavljen: 28.02.2022 15:40        


Ovako ne ide - naporan rad, uspeh, sreća. Ako je vaša formula do uspeha i sreće naporan rad, grešite. Dokazaće vam ovakav ekspreriment

Naporan rad nije put do uspeha i sreće, pokazuje ovaj eksperiment


Ako vaš uspeh na poslu ocenite sa 100, znajte da je u tome vaša inteligencija učestvovala sa 25. Za preostalih 75 uglavnom su zaslužni:

  • vaš nivo optimizma
  • društvena podrška
  • vaša sposobnost da shvatate stres kao izazov, a ne kao pretnju
I pitanje koje se očekuje je: Može li se i kako uticati na tih 75 i povećati nivo optimizma?

Šon Ačor, đak Harvarda, saradnik NBA, NFL liga i Bele kuće, psiholog, pisac, predavač i edukator, tvrdi da može i da ni malo nije komplikovano.

Ovako ne ide – naporan rad, uspeh, sreća

U jednom od predavanja na temu uspešnosti u poslu i osećaja sreće, Šon Ačor je rekao:

„Poslednje tri godine mnogo sam putovao. Posetio sam 45 zemalja i njihove škole i kompanije koje su imale problem sa usporenim rastom. Došao sam do zaključka da većina primenjuju sledeću formulu za uspeh:

Ako naporno radim, biću uspešniji. Ako sam uspešniji, biću srećniji.

Ovo prožima ceo životni stil i način ophođenja sa ljudima, poslom, obavezama. I, to je pogrešno. I sada kažem – naučno netačno i nazadno“.

Ovde se primenjuje princip’još’.

Ako postignete uspeh, vi hoćete još.

Ako zaradite neku sumu, vi hoćete više.

Ako imate dobar posao, vi biste još bolji.

Zapravo ste ovako pomerili sreću van vašeg spoznajnog vidika, kako je to objasnio Ačor. Ali, ljudski mozak radi po principu koji je suprotan. Nivo optimizma i sreće možete povisiti samo ako se dešava sada, a ne za neko vreme koje ni ne znate da li će doći. Ako je to sada i spunjeno osećajem sreće, vi ste produktivniji, kreativniji i jači nego kada ste u neutralnom ili negativnom ’stanju’.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Brojevi sve kažu

„Otkrili smo da je ljudski mozak 31% produktivniji kada je u pozitivnom stanju nego kada je u negativnom. Bolji ste u prodaji 37% u pozitivnom stanju. Lekari su 19% brži i precizniji u postavljanju dijagnoza kada su pozitivni“, izneo je rezultate nekih istraživanja Šon Ačor.

U ovim ’uspesima’ kada ste pozitivni zapravo učestvujedopaminkoji vas praktično preplavljuje. On ne samo da čini da osećate sreću, već uključuje određene centre u kori velikog mozga koji vam omogućavaju da se svetu prilagođavate na drugačiji način. Ovo je ukratko Ačerovo i biohemijsko objašnjenje.

Lako je reći, ali kako uraditi?

Vežba od 2 minuta 21 dan

„Otkrili smo načine za treniranje mozga kako bi bio sposoban da postane pozitivniji.

Ako posvetite vašem mozgu samodva minutadnevno tokom 21 uzastopna dana možete da ga reprogramirate da radi ’optimističnije’ i uspešnije. U ta dva minuta treba da zapisujete tri stvari na kojima ste zahvalni. Svaki dan druge.

Kako na ovaj način reprogramirate mozak?

Tako što usvajate šablon skeniranja sveta zapozitivne, a ne negativne pojave, događaje, ljude, stvari. Kada se zahvaljujete na onome što je za vas pozititivno i dobro, vi to ponovo preživljavate, mislite na pojave koje vas usrećuju, ljude ili događaje.

Ova vežba uči vaš mozak šta je to važno u vašem životu, vredno postojanja. I tada nema multitaskinga, usredsređeni ste samo nazahvalnostšto dodatno pomaže da vežbate koncentraciju“, ispričao je Šon Ačor.

Onima koji procenjuju da im treba malo više ’sreće’ uz sav naporan rad ne preostaje drugo nego da se prihvate Ačerovog eksperimenta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
eksperiment posao uspeh šon ačor naporan rad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana