Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 23.05.2019 12:50        


Prestanite sa pokušajima da „pronađete“ smisleni posao (i napravite ga umesto toga)

Nemojte tražiti posao sa smislom, već ga stvarajte

U sveprisutnoj raspravi o balansu između posla i privatnog života ima i onih koji samo žele da pronađu značajan posao, njima lično značajan posao. Onih koji žele da rade posao koji je vredan, značajan i koji im daje smisao.

Nažalost, ne postoji takav posao koji je kao skrojen za vas i samo vas čeka, što je loše ali i dobro.

Zapravo, na vama je da stvorite smisleni posao. Postoje neki sistemi i organizacije koje vam olakšavaju da to uradite. Oni zapošljavaju velike lidere, grade inkluzivnu kulturu i neguju radnu sredinu koja svima pruža podršku.

Ali na kraju, ako želite smisao u svom poslu, na vama je da ga stvorite, a evo nekoliko načina da to i uradite.

1. Promenite perspektivu

Morate razumeti da je „smislen posao“ jedna relativna i veoma lična stvar. Tu se ne radi o statusu, niti o tome štarade vaši vršnjaci. Ako svi vaši prijatelji odlaze na kancelarijske poslove, a vi volite da radite svojim rukama, uđite u zanatske poslove, koji su trenutno veoma traženi.Ako se čini da svi koji znate, ulaze u neki biznis, a vas motiviše negovanje ljudi, pridružite se profesiji koja pomaže ljudima. Takođe morate da prihvatite da se, dok se krećete kroz životne faze, vaši prioriteti i želje mogu promijeniti. Može da se dogodi da ono što ste godinama voleli to više ne volite i čak ni tad ne treba da se olašite da uradite isto – nađete i izgradite posao koji vama daje smisao.

2. Istražite svoju strast (ali nemojte da vršite veliki pritisak na sebe da je pronađete)

„Pronalaženje vaše strasti“ možda zvuči kao nešto veoma teško, ali ne mora tako i da bude. Sve što treba da uradite je da shvatite šta to volite da radite i šta dobro radite, a sa druge strane da time možete da zaradite dovoljno da platite kiriju i namirnice. Ako to nije neki posao koji se radi puno radno vreme, možete to da radite van vašeg posla ili kao neki hobi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3. Fokusirajte se na ostvarivanje kontakata 

Veliki deo posla koji nam daje smisao je i naša povezanost sa drugima. Idite ka prilikama za poslom gde rade ljudi koji vam prijaju i od kojih možete da učite. Teško je pronaći smisao kada ste negde gde se osećate kao autsajder ili kada se ne osećate podržanim – čak i ako volite da radite posao koji radite.

4. Setite se svoje svrhe

U Okinavi, u Japanu, mestu gde su sreća i dugovećnost iznad uobičajenog nivoa, postoji termin “Ikigai” znači – vaš razlog da se probudite ujutro. To je jedan od korena dugog i srećnog života. Najlakši način da se povežete sa svojom svrhom jeste da svoj posao ubacite u jednu širu sliku. Ako sedite za stolom i popunjavate tabele čitav dan, razmislite kako vaš rad doprinosi društvenoj potrebi ili dobru.

Osim što doprinose godišnjem rastu vaše kompanije, razmislite o tome kako proizvodi i usluge vašeg rada utiču na širu zajednicu.Stvar je u tome što ćete, kada nađete ili stvorite smisao u svom radu, to i znati. Kada vi imate svrhu, osećaćete da i vaš posao ima svrhu. Kada osećate da vaš posao ima svrhu, osećaćete da vi tom posludajete smisao i svrhu i što je najvažnije, osećaćete i da vi vredite.Stvaranje smislenog posla za sebe je od vitalnog značaja. Zapamtite, smisleni rad nije nešto što možete naći. To je nešto što treba da stvorite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao sa smislom smisao besmisao stvorite posao dobar posao posao posao iz snova startap preduzetništvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana