Tekst objavljen: 24.11.2022 12:55        


Dušan Uzelac, sa portala Kamatica, gostujući u domaćim medijima govorio je o tome da li je i na koji način sada, u eri opšteg poskupljenja, moguće uštedeti koji dinar

"Nije problem početi, već istrajati u štednji" Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač našeg portala


- Kada se opredelimo za štednju to je već jedna promena razmišljanja. Ja to često poredim sa dijetom. Koliko smo uspešni u dijeti toliko ćemo biti uspešni i u štednji. Kao i kada ste na dijeti, to vas uglavnom drži nekih nedelju ili dve, a onda nastaje pakao. Počnete ponovo da jedete on što niste jeli, ponovo trošite na ono na šta niste trošili - objašnjava Uzelac.

On smatra da je za uspešnu štednju potrebno pametno raspolaganje finansijama i to tokom cele godine.

- Kada mi ispravno jedemo, balansirano jedemo, onda nema potrebe ni da korogujemo tu ishranu, tj. da držimo dijetu. Isto tako, ako pravilno raspolažemo finansijama tokom cele godine, onda nećemo imati probleme ni na crni petak ni za novu godinu ni kad dođe letovanje. Štednja je rezultat upravljanja novcem. Poenta je da trošite manje nego što zarađujete - rekao je Uzelac i dodao da štednja ne može biti uspešna kao rezultat trenutne odluke:

- Pogrešno je da ako do sad niste štedeli kažete, e sad ću da štedim! To je kao u sportu. Šta je nekome problem da legne na pod i uradi par sklekova i trbušnjaka? Ali postoji problem discipline da se to redovno radi. I napredak u vežbanju se postiže postepeno. Nemoguće je da vi uđete u teretanu i domah podignete teg od 300 kilograma. Tako je nemoguće i da kažete od danas ću da štedim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uzelac tvrdi da je, kako se novac uštedeo potrebno steći određene navike i da je neophodno pridržavati ih se neprekidno u kontinuitetu.

- Potrebno je da steknemo određene navike kako bismo se disciplinovali. Na primer, ko danas sedne da pogleda račune, sve sabere i vidi na čemu je. To su sve dosadne stvari, kao što su i dosadne vežbe u teretani, ali tako se razvija disciplina kojom se onda utiče na smanjenje iracionalne potrošnje. Kada steknete disciplinu neka gomila ušteđenog novca će se u nekom trenutku sigurno pojaviti - zaključio je Uzelac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štednja u evrima štednja u dinarima ekonomska kriza dušan uzelac štednja novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana