Tekst objavljen: 04.07.2022 18:00        


Vođenje ličnog budžeta prevazilazi pravljenje finansijskog plana. Treba da znate i nekoliko "tehnika" koje će vam pomoći da plan ne ostane samo "slovo na papiru"

Ovako se najbolje vodi lični budžet


Poznata je stvar da je personalni budžet osnova dobrih ličnih finansija.

Dobar budžet dosta znači, ali još više znači ako ste disciplinovani u pridržavanju onoga što ste sebi zacrtali kada ste pravili budžet. To ne znači da morate da "merite" baš svaki dinar, ali se trudite da budete što bliži postavljenim ciljevima. 

Zbog toga vam danas donosimo nekoliko saveta kako da što bolje upravljate ličnim budžetom koji ste prethodno već napravili i stavili na papir.

  • Pisanje, a ne pamćenje

Mislite da ćete zapamtiti sve svoje troškove? Osim ako ih nemate svega nekoliko tokom meseca, onda je ovo nemoguća misija. Zbog toga, zapisujte koliko trošite i gde. Za ovom vam ne treba mnogo - dovoljan je papir na kome ćete nacrtati nekoliko kolona u koje ćete upisivati svoje troškove. Ukoliko želite da budete baš detaljni, onda možete koristiti i Excel tabelu, a na raspolaganju sam uvek i brojne aplikacije za pametne telefone koje služe upravo za vođenje kućnog budžeta.

  • Samo istrajno i iskreno

Iskrenost u vođenju ličnog budžeta znači da zapisujete bukvalno svaki trošak, ma koliko bio sitan ili ako smatrate da je "to bilo samo jednom". Ovo je posebno važno dok ne upoznate dobro svoje potrošačke navike

Sa druge strane, istrajnost u vođenju budžeta znači da ne odustajete već posle mesec dana. Iskustva u vođenju ličnom budžeta pokazuju da je potrebno minimum tri meseca kako biste uveli neke pravilnosti u svojim potrošačkim navikama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Korekcija troškova

Već posle nekoliko nedelja imaćete jasniju sliku svojih novčanih navika. Tada ćete znati da li imate prostora da nešto uštedite ili ne. Vođenje budžeta će vam takođe pomoći da uvidite da li postoji nešto na šta "bacate novac".

  • Želje i potrebe

Korisno je, ali i zanimljivo da svoje troškove sagledate iz ugla želja i potreba. Čuveno pravilo 50/30/20 vam može pomoći u određivanju šta su želje, a šta su svakodnevne potrebe.

  • Važno je imati neki cilj

Lakše ćete voditi svoj budžet i finansije ako pred sobom imate neki cilj. Na primer, ako štedite za letovanje.

Kakav god je da cilj, vođenje budžeta će vam pomoći da definišete svoju mesečnu uštedu. Zbog toga je važno da imate cilj koji ćete pratiti.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
saveti finansije lični budžet lične finansije saveti o novcu novac kućni budžet kako da imam više novca više novca trikovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana