Tekst objavljen: 01.03.2013 13:10        


Svako od nas je makar jednom u životu ušao u prvu banku na koju je naišao kako bi hitno nešto platio. I tek u momentu kada je nalog proknjižen i osoba sa one strane šaltera saopšti koliko novca treba da damo upalila nam se lampica u glavi da kaže da ovde nešto ipak nije u redu.

Pripazite: Banke papreno naplaćuju provizije

Jer ukoliko za račun za telefon od recimo 500 dinara moramo da damo 650 dinara deluje kao da je matematika negde zakazala. Nažalost nije!

Primer 1

Ukoliko vam, recimo, račun za telefon iznosi 700 dinara, iznos računa se prvo množi sa procentom. Po procentualnom rasponu provizija bi bila u rasponu od 2,1 dinara do 7 dinara. Međutim kako su procentualne provizije manje od minimalnih provizija, svaka banka će vam naplatiti minimalni iznos provizije – dakle od 20 do čak 150 dinara.
Naime, banke naplaćuju različite provizije za iste usluge u zavisnosti od statusa klijenta, vremena realizacije naloga u toku dana, kao i svrhe transakcije.

Ove provizije se naplaćuju po pricipu minimalne koja označava najnižu moguću proviziju koju u toku poslovnog dana određeni klijent može platiti za realizovanje konkretnog platnog naloga, standardne koja označava standardnu proviziju koju bi prosečan (bez posebnog statusa) klijent platio za realizaciju platnog naloga u 11 časova (iskazano u procentima), kao i maksimalne koja označava maksimalni mogući iznos provizije koji bi klijent mogao platiti banci u toku poslovnog dana iz razloga kao što su hitnost, vreme realizacije (ukoliko je nalog ispostavljen kasnije u toku poslovnog dana).

I naravno, svaka banka ima pravo da ove provizije određuje u skladu sa svojom poslovnom politikom, dakle slobodno tržište i konkurencija je ono što formira cenu usluga.Cena ove usluge koja se u stvari zove provizija za gotovinske uplate na račune u korist druge banke izgleda ovako:

• minimalni iznos provizije se kreće u rasponu od 20 dinara do čak 150 dinara
• procentualni iznos provizije se kreće u rasponu od 0,3 odsto do 1 odsto od iznosa na uplatnici
• maksimalni iznos proviziji se kreće u rasponu od 2.500 dinara do čak 10.000 dinara

Primer 2

Ako ste, na primer, napravili malo veći račun za mobilni telefon i on iznosi 6.500 dinara, pri plaćanju računa ćete u zavisnosti od banke u kojoj plaćate platiti 32,5 dinara (0,5 odsto vrednosti ), kod drugih 65 dinara (1 odsto od vrednosti), a kod pojedinih 80, 120 ili 150 dinara (minimalnu proviziju). Isti princip obračuna se primenjuje i kada je u pitanju maksimalan iznos, ali bi ta jedna uplata morala biti u iznosu većem od nekoliko stotina hiljada dinara.
Kako u stvari funkcioniše ovaj princip naplate provizija? Vrlo jednostavno, iznos sa uplatnice se množi sa procentom, pa ukoliko je dobijeni iznos manji od minimalno propisanog primenjuje se minimalna provizija.

Ukoliko je dobijeni iznos pak veći od maksimalnog iznosa, primenjuje se maksimalni iznos. Naravno, sve ostale dobijene vrednosti koje se nalaze u okviru raspona minimalnog i maksimalnog se uzimaju kao takve i naplaćuju kao provizija.

Očigledno je da nas svaki ulazak u banku košta. Pitanje je samo koliko ćemo dozvoliti da nas ovakve stvari koštaju.

Jer za plaćanje računa Infostana i struje pojedine banke ne naplaćuju nikakvu proviziju, dok pojedine banke svojim klijentima koje koriste neki set usluga ne naplaćuju uopšte ovakve transakcije. Tako na primer Inteza uopšte ne naplaćuje proviziju za plaćanje računa struje i infostana, dok za plaćanje ostalih računa ne naplaćuje proviziju samo ako ste korisnik njihovog Hit računa.
Neosporno najskuplje banke su Alfa i Procredit, jer je kod njih minimalna provizija 150 dinara, odnosno 120 dinara.

Treba, doduše, reći da banke koje imaju visoke provizije nude dodatne pogodnosti, naočito u svojim paket računima kojima omogućavaju svojim klijentima da umanje ove ali i druge troškove.

Takođe, neke banke na taj način pokušavaju da "oslobode" svoje resurse od vršenja usluga platnog prometa.

A daleko najjeftinije su Oportuniti banka, Čačanska i Kredi banka. Kod Oportuniti banka minimalna provizija je 20 dinara, dok je kod Čačanske i Kredi banke ona 30 dinara.

Da negativan faktor iznenađenja ne bude više prisutan u našim novčanicima, pre nego što se hitno zaputite u najbližu banku da platite račune, u kalkulatoru platnog prometa preračunajte provizije po bankama za iznos Vašeg plaćanja, i naravno odaberite najjeftiniju.

Faktor iznenađenja je uvek dobar kada su lepe stvari u pitanju, ali kada utiče negativno na naš novčanik onda je nepoželjan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Baki-Kg 01.03.2013 18:05

  Pokusajte u nekom od sledecih izvestaja da proverite kolike su provizije za privredu u deviznom sektoru banaka.
  Kao prvo, zakonom su nam nametnuli obavezu cuvanja deviza na racunu u banci. Kada podizete akontaciju za sluzbeni put vozacu koji vozi u inostranstvo , naplacuju tj.skidaju sa deviznog racuna 9,00 eur.a neke banke naplacuju 1000,00 dinara Kada se vozac vrati, obavlja se konacni obracun sluzbenog puta gde se najcesce vozacu uplacuje razlika za dnevnice i tada, za taj obracun i isplatu naplacuje se jos 9,00 eur.ili jos 1.000,00 dinara ako je u dinarima.
  Da bi transportna firma bila uspesna jedan vozac u toku godine mora da obavi bar 35-40 putovanja, a ako firma ima 10 vozaca, to ispada :
  400 putovanja x 18,00 eur ili 2.000,00 sto iznosi 800.000,00 dinara ili ako skidaju devize 7.200,00 eur.godisnje. A gde su provizije za druge transakcije i sl. To treba izdrzati . Za novac koji stoji kod njih ne dobija se nista a za podizanje sopstvenih para odrase privredu.

 2. User image
  Ljilja 06.03.2013 17:23

  U kontekstu ove teme mozda treba spomenuti da neke banke ne naplacuju proviziju ako uplatnice placate putem web e-bankinga.
  Takodje, neke banke imaju manju proviziju ako je firma kojoj placate klijent te banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke banka plaćanje računa naknade, provizije tarifa banke, provizija skriveni troškovi nepredviđeni troškovi troškovi računi uplatnica kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana