Tekst objavljen: 02.05.2019 9:00        


Ako ste se odlučili na prodaju kuće, stana ili vikendice, evo nekoliko korisnih saveta. Pre nego što angažujete agenta za prodaju dobro se informišite o mogućnostima i realnim cenama na današnjem tržištu nekretnina.

Prodajete stan? Evo kako ubrzati prodaju nekretnine

Ako stavite previsoku početnu cenu, Vaš oglas neće primetiti onaj deo kupaca koji inače traže nekretninu u okvirima u kojm bi Vaša trebala biti.

Pogrešno je mišljenje da ćete uvek biti u mogućnosti da prihvatite nižu ponudu jer postoji šansa da tu ponudu nikada i ne dobijete - kažu stručnjaci za nekretnine.

Osim previsoke cene, hendikep u prodaji mogu biti sitni nedostaci koji se lako mogu ukloniti.

Većina kupaca traži nekretninu koja je u stanju u kojem nije potrebno nikakvo dodatno ulaganje. Oni kupci koji nameravaju popravljati i sređivati, troškove će uračunati u svoju ponudu i ponuditi manje.

Ono što vlasnicima stana i nije hendikep, vlasnicima kuća može odigrati presudnu ulogu - reč je o stepenu uređenosti dvorišta i spoljnom izgledu građevine.

Prodajete li kuću, budite svesni da će je većina potencijalnih kupaca prvo pogledati iz automobila.

Vaša kuća ima oko 30 sekundi da ostavi dobar prvi utisak. Zato nemojte štedeti truda da ošišate travu, obojite ogradu, pokupite lišće ili popravite oluk.

Vaša kuća mora biti privlačna na prvi pogled, a u prodaji ključnu ulogu može odigrati i urednost vašeg doma.
 

Kupac u 60 sekundi procenjuje da li želi tu da stanuje

Kupci žele da vide čista i svetla ulazna vrata, kuhinjske elemente u dobrom stanju, čiste tepihe i kupatilo - na tome prolazite ili padate.Prisustvo vlasnika često može da smeta kupcima. Kupac treba da se oseća kao neko ko želi da živi u prostoru koji razgleda, a ne kao provalnik.

Savet o načinu komunikacije. Kada vam potencijalni kupac da ponudu za nekretninu, jako je važno da na nju odgovorite što pre. Naime, ako kupac daje ponudu, znači da je raspoložen za kupovinu. Čak i ako vam ponuda ne odgovara, zahvalite na njoj.

 

1. Popravke da, ali umereno

Ne trošite previše novca na popravke i uređivanje. Ako cena popravki podigne vrednost vaše nekretnine za više od 20 odsto, nemojte računati da možete povratiti taj novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2. Uklonite višak nameštaja

Uklonite sav nameštaj i lične stvari koje Vam se čine nepotrebnima kako bi kupci mogli videti prostor. Uklanjanjem viška nameštaja nekretnina će delovati prostranije. 

3. Budite spremni na pregovore o ceni

Nemojte biti kruti u pregovorima. U interesu je i Vas i kupca da se dogovorite. Zato prepustite svom agentu da pregovara o uslovima i ceni i prihvatite njegove sugestije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prodaja nekretnine prodaja stana stanovi kupovina stana stan kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana