Tekst objavljen: 14.02.2023 16:15        


Narodna banka Srbije nedavno je podsetila građane na mogućnost koju imaju ukoliko im otplata kredita predstavlja poteškoću

Produženje otplate kredita ili refinansiranje?


Prethodnih dana je dosta pažnje privukla jedna objava Narodne banke Srbije u kojoj se građani podsećaju da imaju pravo da odlože, tj. produže otplatu kredita, pod uslovom da im kredit koji trenutno otplaćuju, predstavlja preveliki finansijski problem.

Svi građani koji se odluče za ovaj potez trebaju svoju banku da detaljno upoznaju sa okolnostima koje utiču na redovno izmirenje obaveza po kreditu. Posle toga, banke procenjuju da li će odobriti produženje otplate kredita ili ne.

Kako sada stvari stoje, ova mogućnost, za sada, nije privukla veliki broj građana, ali, bez obzira na to, malo bliže ćemo se pozabaviti mogućnostima koje su pred građanima, kada je u pitanju otplata keš kredita, kredita za refinansiranje i stambenih kredita.

Dakle, imate mogućnost da odložite otplatu kredita za određeni broj meseci i to što je Narodna banka pomenula jeste svojevrsni "grejs period" za građane.

Međutim, iako na prvi pogled ovo može da deluje kao dobra opcija, treba razmotriti i sledeće stvari.

Prvo, ovakva mogućnost se nudi samo jednom i, osim odlaganja, ne donosi ništa drugo. Na primer, kada refinansirate neki kredit, često imate mogućnost i podizanja dodatnog keša. Ovde to, naravno, nije moguće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Druga stvar, možda i važnija, jeste sama računica. Prethodnih dana stručnjaci su izračunali na primeru jednog prosečnog kredita u Srbiji (33 do 34 hiljade evra) sledeće:

Ukoliko otplatu takvog kredita odložite i samim tim produžite sa 10 na 15 godina, po trenutnim kamatnim stopama ćete narednih meseci plaćati 100 evra manje mesečno na ime anuiteta, ali ćete kumulativno platiti i do 6.500 evra više banci nego bez ove mogućnosti.

Zbog toga vredi razmsliti o tome da li se više isplati ova mogućnost ili je možda bolje, ukoliko postoji kao mogućnost, uraditi refinansiranje kredita koji trenutno otplaćujete. O tome kada treba refinansirati, možete više pročitati ovde.

Ukoliko vam je potrebna najpovoljnija opcija za refinansiranje ili povoljni keš kredit ili stambeni kredit koji vam neće zadavati muke u narednim godinama - Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditni savetnik potreban mi je kredit hoću kredit kredit za minut najpovoljniji krediti na jednom mestu najpovoljniji krediti najlakše do kredita najbrže do kredita Narodna banka Srbije produženje otplate kredita refinansiranje kredita sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana