Tekst objavljen: 26.07.2019 16:05        


Zamenom “klasičnih” sijalica sa užarenim vlaknom energetski efikasnijim LED sijalicama, što će od sredine sledeće godine biti i obaveza, domaćinstva u Srbiji mogla bi da uštede do 630 dinara mesečno

Računi za struju će biti veći, a ovo nije loš način da ih malo smanjite

To će biti značajna stavka u kućnom budžetu i plus, za razliku od juče najavljenog novog troška u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti koji će građani osetiti na julskom računu za struju.

Naime, na Blic panelu o energetskoj efikasnosti i pravilnom korišćenju struje, Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom EPS-a, podsetio je da od 1. jula važi ova naknada koja iznosi 0,015 dinara po kilovat-satu, odnosno oko 6 dinara na mesečnom računu za prosečnu potrošnju od 400 kilovata.

Istovremeno, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac najavio je ukidanje “klasičnih” sijalica sa užarenim vlaknom, koje se u Srbiji neće više koristiti, najverovatnije, od sredine 2020. godine. Kada budu usvojena nova pravila, to će podrazumevati zamenu starih, “klasičnih” sijalica, odnosno nabavku novih sa LED tehnologijom, što će u startu biti dodatni trošak.

Ipak, stručnjaci uveravaju da će se građanima ova investicija brzo isplatiti kroz manju potrošnju energije, a samim tim i niže račune za struju.

Evo kako bi mogla da izgleda računica prosečnog domaćinstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ako u stanu (kući) u proseku rade tri sijalice jačine 100 W, po 5 sati dnevno, one mesečno potroše oko 45 kWh struje. LED sijalica koja daje istu jačinu osvetljenja (1.600 lumena) potrošila bi 16-20 W energije, pa bi za mesec dana u istim uslovima na osvetljenje bilo utrošeno 9 kWh struje.

To, praktično, znači da bi domaćinstvo uštedelo 36 kWh struje mesečno, odnosno 210 dinara ako su u Zelenoj tarifi (potrošnja do 350 kWh mesečno). Ukoliko se nalaze u Plavoj tarifi (350-1.600 kWh) ušteda bi bila oko 315 dinara, dok je za najveće potrošače (preko 1.600 kWh, crvena zona) i ušteda najveća – 630 dinara.

Kada se uzme u obzir cena LED sijalica, koja se kreće do 300 dinara za standardne jačine i oblike, i prosečan radni vek, već na prvi pogled je jasno da bi se ulaganje u LED tehnologiju vrlo brzo isplatilo, čak i tokom prvih godinu dana korišćenja.

Inače, na tržištu su u ponudi LED sijalice različitih oblika, snage, ali i boje svetlosti koju emituju, od takozvane toplo bele (žućkaste) do hladno bele (svetlije bele nijanse). Za razliku od prosečnog radnog veka obične sijalice koji iznosi oko 1.500 sati, LED sijalica može da radi i čitavih 25.000 sati.

Različita tehnologija

Obična sijalica emituje svetlost zagrevanjem niti do visoke temperature, tako da troši znatno više energije i vrlo je osetljiva na mehanička oštećenja. LED sijalica predstavlja diodu koja emituje svetlost tako što elektroni stalno prolaze kroz poluprovodnik. Prilično su hladne na dodir, ne sadrže toksične elemente poput olova, žive ili kadmijuma i troše do 10 puta manje energije od obične sijalice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
led sijalice skupa struja struja veći račun za struju savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana