Tekst objavljen: 18.12.2013 11:30        


Godine iza nas su nas odlično naučile tehnikama preživljavanja u jeku krize sa opustošenim novčanicima. Međutim, nije kriza opustošila samo naše novčanike i životni standard. Teret krize sve više osećaju i naši omiljeni prodavci – banke, jer je naplativost sve manja, a platežno sposobni klijenti kao da više ne postoje.

Razmislite pre nego što se zadužite uz EKS do 45%

Novac je uvek najtraženija, ali i najskuplja roba. I iako smo se već navikli da nam banke nude raznorazne usluge, ipak su keš krediti ona prva ljubav kojoj se uvek vraćamo. Naime iako je kreditna aktivnost banaka već duže vreme u stagnaciji, jedino keš krediti beleže porast.

Keš krediti su nenamenski krediti koji se isplaćuju direktno na račun klijenta (tekući račun ili namenski račun za isplatu kredita). Za podizanje ovog kredita ne trebaju profakture, kao ni drugi dokazi o namenskom trošenju kredita. Ponuda banka ovih kredita je zaista velika, nude se keš krediti indeksirani u evrima, ali i dinarski krediti.

Ovi krediti se nude sa rokom otplate do čak 120 meseci, ali maksimalan rok otplate uveliko zavisi od sredstava obezbeđenja, kao i od toga da li se radi o dinarskim kreditima ili kreditima u evrima. Naime, ukoliko se radi o keš kreditima za koje se kao sredstvo obezbeđenja daje hipoteka, onda kod nekih banaka ovaj kredit može da se uzme i na 10 godina.

U suprotnom, maksimalni rokovi se kreću od 60 do 96 meseci. Dinarski krediti se odobravaju do maksimalnog iznosa od čak 5 miliona dinara, dok se krediti u evrima odobravaju do iznosa od 50 hiljada evra. Naravno, sami uslovi kredita poput rokova otplate, kamatnih stopa i maksimalnog iznosa kredita zavisi od banke do banke, ali ponuda ovih kredita je svakako šarolika.

Kamatne stope za dinarske kredite se kreću od 13 odsto do čak 30 odsto. Većina banaka kamatnu stopu vezuje za neku od promenljivih referentnih stopa, kao što su referentna stopa NBS ili 6M BELIBOR, što znači usklađivanje vrednosti rate kredita u određenim periodima. Kamatne stope za kredite u evrima se kreću od 5.20 odsto do 19.50 odsto.

I za ove kredite važi promenljivost kamatne stope kao i za kredite u dinarima. Kamate kod kredita u evrima banke najčešće vezuju za 3M EURIBOR i 6M EURIBOR, što znači tromesečno ili šestomesečno usklađivanje kamatne stope, a s tim i usklađivanje vrednosti rate kredita. Iako preskupi, za keš kreditima potražnja nikad ne prestaje, a banke se uvek trude da nekim „novim“ keš kreditom dobiju trku za solventnim klijentima. Keš krediti su namenjeni svima kojima iz bilo kog razloga fali malo keša.

Kada uzmemo keš kredit, sa tim novcem možemo uraditi bilo šta, od kupovine nameštaja, plaćanja zaostalih računa, pa čak i da sav taj novac ostavimo u nekoj od čuvenih srpskih kafana. Ali zaduživanje kreditom čisto da bi se održao standard na koji smo navikli nije najpametnije rešenje. Iako nam se u opštoj besparici podizanje keš kredita možda čini kao najlakše rešenje, jer nećemo tražiti privatne pozajmice i opterećivati druge našim problemima, ne treba zaboraviti činjenicu da upravo zaduživanje za šaku dinara iz pogrešnih razloga može da nas košta mnogo više.

Kako je moguće je zadužiti se i do iznosa od 50.000 evra (uz hipoteku kao obezbeđenje), bez obzira na valutu, ne treba zaboraviti da se i kod ovih kredita procenjuje kreditna sposobnost klijenta uz postojanje uslova da kredit ne može da podigne lice koje je nezaposleno i nema redovne mesečne prilive u vidu zarade, odnosno penzije. Bez obzira na maksimalan iznos kredita koji nije mali, ruku na srce, velika većina nas može samo da sanja o tom iznosu, jer naša primanja nisu dovoljna da podmire ni osnovne životne potrepštine.

Uzimanje kredita bez stvarne potrebe za njim, je u današnje vreme krajnje neodgovorno i prema sebi i prema članovima svoje porodice. Iako su marketinške aktivnosti banaka usmerene upravo u tom smeru da se zadužujemo, brojke su uvek surovo iskrene – EKS koji treba da bude prvi parametar u odluci da li uzeti kredit ili ne najčešće treba da prevagne na odustajanje od besmislenog zaduživanja. Jer EKS kod keš kredita se kreće i do 45 odsto na godišnjem nivou.

A to je čini se preskupo kakve god da nas besparica muči.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nenad 01.02.2014 22:33

    od skoro sam ne zaposleno lice pa samo sam hteo da pitam da li je moguce i ako jeste kako da ostvarim kredit... hvala unapred

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarski kredit dinarski keš krediti kamatica krediti banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana