Tekst objavljen: 05.09.2012 9:03        


Računi za komunalni usluge, za većinu građana predstavljaju veliki udarac na kućni budžet dostižući često i trećinu ukupnih primanja. Struja, voda, grejanje, telefon...čini se da nema kraja listi računa koje treba platiti.

Šest načina da smanjite komunalne troškove Uz malo truda možete znatno da smanjite svoje troškove

Užurban način života učinio je skoro nedostupnim korišćenje postojećih prilika da se uštedi, kao što je to slučaj sa „jeftinom tarifom" za električnu energiju. Ko još može da priušti peglanje u 1 sat preko noći, ili tempiranje rada veš mašine u sitne sate? Trošimo kako nam ritam života diktira, pa ipak to ne znači da nema prostora za uštede.

Sledi nekoliko praktičnih saveta na osnovu kojih makar i delimično možete da smanjite svoje račune.

Nemojte dva puta prati sudove. Mnogo građana ispira korišćene sudove, pre nego što ih zaista opere. Umesto toga, kašikom ili viljuškom uklonite ostatke hrane, suđe stavite u sudoperu i potpite sa malo vode. Čišćenje će ići mnogo lakše a uštedećete čak i do 10 litara vode po pranju suđa. Takođe, korišćenje mašine za sudove umesto ručnog pranja štedi i do 230 sati godišnje i znatno više vode. Kada mašina za sudove završi sa pranjem, umesto sušenja u mašini, možemo otvoriti i vratanca i uštedeti energiju.

Održavanje aparata. Morate da se uverite da aparati koji obavljaju posao umesto vas ne troše previše energije. Nemojte dozvoliti da vas samo to što ste lenji spreči da na vreme očistite filter na mašini za veš ili očistite led u frižideru...Aparati koji nisu zagušeni, rade efikasnije i troše manje energije.
 


Veličina je bitna. Koristite što veće šerpe sa ravnim dnom koji odgovaraju veličini grejne ploće na šporetu. Ako stavite džezvu na najveću ringlu koju imate izgubićete čak 60 odsto energije. Korišćenjem prave veličine posuđa može da se uštedi na struji.

Smanjite otvaranje i zatvaranje. Ne otvarajte vrata rerne u toku pečenja, jer svaki put kada to uradite možete da izgubite do 25 stepeni toplote. Isto tako možete isključiti rernu par minuta ranije, pre nego što je jelo gotovo, jer temperatura u rerni ne pada istog trenutka kada je isključte. Isto pravilo važi i za frižider. Zapitajte se koliko puta često vi ili vaši ukućani stojite ispred širom otvorenog frižidera razmišljajući šta ćete iz njega uzeti. Dok stojite i razmatrate šta ćete pojesti temperatura u frižideru raste i u zavisnosti od toga koliko je star i u kojoj je kategoriji biće mu potrebno dodatnih 15 do 30 odsto energije da ponovo uspostavi pređašnju temperaturu.

Koristite višenamenske utikače. Povežite sve električne uređaje koje koristite (televizor, DVD, muzički stub...) na jednu utičnicu. Onda jednostavno možete da isključite sve zajedno, a ne svaki pojedinačno. Jer i kada su u „off modu“ ovi uređaji troše energiju. Prema nedavnom istraživanju kablovski modem, može da troši više energije nego frižider.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 06.09.2012 19:09

    Ne znam sta je s vama ljudi. Kakvo smanjenje troskova, kakvi bakraci. Pa i ovako se ne zivi, nego se prezivljava....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
računi troškovi ušteda troškovi računi plaćanje računa komunalije plaćanje komunalija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana