Tekst objavljen: 17.08.2012 15:31        


Najbolji preduzetnici vide prazan prostor na tržištu i iskoriste priliku. To je lekcija koju možete da naučite od Mone Bijoor, koja je ugledala priliku u modnoj industriji i stvorila profitabilnu kompaniju. JOOR, kompanija koju je Bijoor (34) osnovala je ustvari on-line trgovina, mesto susreta za butike i robne marke koje dizajniraju savremenu žensku odeću.

Započnite biznis: Nađite najkraći put od A do B?

Dugoročno, Bijoor želi da JOOR postane poput eBay-a, mesto gde će se ženskom odećom i dodacima trgovati na veliko.

Za CNN ispričala je kako je zahvaljujući savetima svojih roditelja postala uspešna preduzetnica. - Kada sam bila dete, moja majka bi otvorila imenik, a ja bi se sakrila iza kauča.

Ona bi se okrenula ka meni i kazala "Mona, zamoliti nekog za pomoć nije sramota". Onda bi pronašla broj neke indijske porodice, pozvala ih i jednostavno upitala "Molim vas recite mi gde je najbolji indijski restoran u gradu?".

Bez interneta ili drugog načina da sazna ovu informaciju, mama je posezala za telefonskom slušalicom.

Moji roditelji doselili  su se iz Indije u Sjedinjene Države gde su postali mali poduzetnici. Odrastanje uz njih naučilo me je mudrosti da na najneverovatnijim mestima možete naći odgovore, pomoć, resurse i rešiti problem jako brzo.

Moji roditelji su me naučili da ukoliko nešto želite, do toga ćete najbrže doći ako nađete najkraću putanju od A do B. Nisam sigurna da li je to najkraći put do preduzetništva, ali sam dosta naučila na tom putu.1. Pronađite svoj pravi poziv.
"Zašto ne postaneš dermatolog?" moja mama me je to često pitala. "Lekari imaju mnogo bolje radno vreme od preduzetnika", govorila je. Kao i puno prvih generacija Amerikanaca, moji roditelji hteli su da postanem doktor. Kada sam upisala univerzitet u Pensilvaniji izabrala sam biznis. Savremena modna industrija je veliko i raznoliko tržište vredno 80 milijardi dolara, sa hiljadama brendova. Analazirala sam pažljivo - ko su glavni igrači, ko proizvodi a ko distribuira robu. Kako robu nabavljaju trgovački lanci i butici. Naoružana strašću i diplomom konsultovala sam brednove poput Elie Tahari, Chanel i Ann Taylor (ANN). Moj raznolika iskustva, uz moje strasti, doveli su me do velikog preduzetničke cilja.

2. Učinite to, pogotovo ako ne znate kako. U ranim 1990-ih, u predgrađima Buffala, moji roditelji su imali nekretninu koju nikako nisu mogli da prodaju. Ekonomija je bila loša, tršište nekretnina usporeno.  Da bi testirao mene (i tržište), moj otac me je zamolio da ponudim tu nekreteninu nekim potencijalnim kupcima. "Što možeš izgubiti?", rekao je. Zato sam jednostavno ... to i učinila. Prodala sam nekretninu bez pomoći mojih roditelja. Saznala sam da ukoliko ste dovoljno samouvereni i hrabri možete učiniti gotovo sve - čak iako imate 12 godina.

3. Radite pametnije. Kao i svi ljudi koji su povezani s modom, ja sam maštala o tome da imam svoju robnu marku. Ali moja inspiracija došla je u trenutku kada sam shvatila da mogu da učinim nešto što će biti novo za svaku robnu marku u industriji. Za sve brendove, bez obzira na stanje u ekonomiju, razlika u tome da li ćete zarađivati ili gubiti novac je u ceni koju plaćate za distribuciju svog proizvoda. Posebno u teškim vremenima, troškovi sajmova, prodaje preko partnerskih trgovačkih lanaca ili butika mogu izludeti male kompanije. Pomislila sa, šta ako stvorim prodajni kanal koji će online da objedini celo tržište, da omogući brendovima da smanje troškove, a buticima da se efektivno snabdevaju. Kada sam sve to stavila na papir stvoren je JOOR.

JOOR smo osnovali u martu 2010, sa 40 marki i 18 butika. Te robne marke pristale su da sarađuju sa nama i pre nego što je sajt profunkcionisao. Sada imamo više od 300 brandova i 7.500 nezavisnih trgovaca.

Sada shvatam da mi je tata dao najbolji savjet: "Nije poenta u tome koliko vredno radiš", rekao je "poenta je u tome koliko pametno radiš".

I moja mama - dama s velikim imenikom u krilu i biranjem slučajnih brojeva kad god joj bila potrebna neka informacija, naučila je me da treba biti neustrašiv. Usput, bila je u pravu. Biti preduzetnik zahteva mnogo vremena. To je međutim dobra stvar u mom slučaju, jer volim ono što radim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
savet za biznis ideja za biznis počnite bizins moda biznis posao pokretanje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana