Tekst objavljen: 09.07.2013 8:59        


Aktiviranjem hipoteka na imovinu, zbog neplaćanja rata za stambene kredite, banke u Srbiji do sada su oduzele 500 nekretnina. Zbog neatraktivnosti i visokih cena prodato je samo 40 stambenih i poslovnih objekata, dok ekonomska kriza lagano povećava broj onih koji nisu u stanju da otplaćuju kredit.

Banke oduzele 500 nekretnina, alarm još ne zvoni

Aleksandra Kon iz Agencije za posredovanje u prometu i iznajmljivanju nekretnina Alka kaže da trenutno banke na tržište iznose nekvalitetne stanove i nekvalitetne poslovne prostore.

U Srbiji ima oko 72.000 osiguranih kredita. Na doboš je otišlo svega 0,6 odsto nekretnina, što nije alarmantno, kažu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. Masovno stambeno kreditiranje u Srbiji je počelo pre sedam godina, pa nismo ni imali vremena da se prezadužimo.
- Ti nekvalitetni stanovi i poslovni prostori imaju veoma visoku cenu. Cena je visoka, zato što kada su banke odobravale kredite, njihova vrednost je bila veća nego danas i za takve stanove i poslovni prostor u ovom trenutku nema dovoljno kupaca - objašnjava Aleksandra Kon.

Čim nastane problem sa vraćanjem kredita treba se javiti banci, jer je moguće produžiti rok otplate, dobiti period mirovanja, smanjiti ratu ili tražiti neko drugo rešenje, poručuju bankari.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić kaže da u toj banci ima malo aktiviranja hipoteka.

- U nekoliko hiljada kreditnih partija koliko imamo, pričamo o nekoliko slučajeva gde smo morali da aktiviramo hipoteku, zbog toga što se nije javio više od godinu dana ili zato što je došao u banku i rekao ja više ne mogu da plaćam - kaže Carić.



Ekonomista Goran Nikolić kaže da su mnogi imali tu nesreću da ostanu bez posla tokom krize ili da imaju neredovna primanja i danas se suočavaju sa problemom da ne mogu redovno da plaćaju rate.

- Banke bi trebalo da budu tolerantnije, prosto da se socijalno odgovorno ponašaju. Država nema dovoljno para i jasno je da ona ovde praktično ne može ništa da učini - kaže Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Koviljka 09.07.2013 11:58

    Netacno je da drzava ne moze nista da ucini!NBS da ne dize kurs evra, stabilizuje trziste i privredu pa ce sve biti u redu!

  2. User image
    branislav zaric 09.07.2013 13:30

    ako država ne može ništa da učini,može NKOSK da vrati klijentima pare za osiguranje ktredita,jer su krediti nepotrebno osigurani,a banke su uslovljavle osiguranje i svima dobro osim onog ko je bacio pare na osiguranje kredita

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kuće pod hipotekom hipoteke hipoteka aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke otplata kredita kašnjenje u otplati stambeni krediti stambeni kredit stanovanje kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana