Tekst objavljen: 29.07.2013 14:00        


Ministarstvo građevinarstva dobilo je rebalansom budžeta 15 miliona dinara za realizaciju projekta "Srpske kuće". Za desetak dana, kako pišu Novosti, biće raspisan konkurs za izradu idejnih rešenja. Radiće se projekti za 15 do 20 tipskih kuća površine od 80 do 150 kvadrata.

Država plaća da se grade "Srpske kuće"

Sa pobednicima konkursa sklopiće se ugovori za izradu glavnih projekata, na osnovu kojih će se izdavati građevinske dozvole. U Ministarstvu očekuju da će prvi projekti biti uručeni zainteresovanim građanima krajem septembra.

- Na konkurs mogu da se jave oni koji imaju odgovarajuće licence - kaže Milan Miljević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva.

- Reč je o tradicionalnim srpskim kućama, ali i savremenoj gradnji i materijalima i biće energetski efikasne. Intencija Ministarstva je da zainteresovanim građanima besplatno dodeli te projekte. Uradićemo i četiri-pet projekata za male školske i zdravstvene ustanove. Takođe, finansiraćemo i izradu tri urbanistička plana za ambijentalne celine gde bi ova arhitektura bila pogodna, poput recimo banja ili drugih turističkih mesta. Za neku kasniju fazu, plan je da se srpske kuće i objekti u tradicionalnom stilu grade i uz Koridor 11.

Pokretač ovog projekta je Velimir Ilić, a cilj je da se srpskom domu, kako kaže ministar građevinarstva, vrati toplina, lepota, jer metal, staklo, aluminijum nemaju dušu.

Kuća na četiri vode, kvadrat u osnovi, podeljen na dva dela i trem, osnovni su elementi tradicionalne srpske kuće. A svako podneblje ima svoj „stil“ - moravski, šumadijski, kosovski, sremski, gradski, planinski... Danas u Srbiji više od 90 odsto objekata nema nikakve veze sa našom graditeljskom tradicijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ana 09.08.2013 11:39

    Prvo neka država završi restituciju i neka vrati ono što je od imovine oteto posle 1945 ili neka plati tržišnu vrednost u novcu pa neka posle izigrava velikodušnost na račun poreskih obveznika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srpske kuće izgradnja kuće kuće Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana