Tekst objavljen: 17.07.2013 12:00        


U Srbiji je aktivirano 500 hipoteka na stanove. Ove nekretnine ne nalaze lako put do kupca. Banke su nekad primorane da stan nude i po ceni koja je duplo niža od tržišne, ali i tada je prodaja slaba.

Niko neće da kupi oduzete stanove. A vi?

Pogledajte ponudu nekretnina, možda pronađete neku za sebe


Iz meseca u mesec, raste broj stanova gde su banke aktivirale hipoteke. Trenutno tržište oslikava stanje kredita od pre godinu dana. Upravo toliko prođe od trenutka kašnjenja pa do realizacije hipoteke, kada se iznalaze načini da se ona izbegne. Jer, i za banku, i za klijenta ona je najgore rešenje.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, savetuje da se građani, čim shvate da više nisu u mogućnosti da redovno servisiraju prispele rate, obrate ličnom bankaru, kako bi se u saradnji sa bankom pronašli najbolje rešenje. A jedno bi moglo da bude i prodaja nekretnine pre aktiviranje hipoteke. U tom slučaju prodavac bi mogao da dobije mnogo više novca, nego da se stan proda na aukciji, a to važi i za banku.
Prema saznanjima Blica banke zbog krize, poslednjih meseci klijentima koji su u problemu tolerišu čak četri do pet meseci kašnjenja rata. To ranije nije bio slučaj.

Uprkos interesovanju, retki su oni koji se uopšte odluče da kupe stan ili kuću koju je banka oduzela na ovaj način i prodaje. Razlog je cena. Nedeljko Malinović iz agencije Legat koja je posrednik u prodaji u ovim slučajevima, kaže da banke često daju nerealno visoke cene, koje odbijaju kupce.

- Dešava se da banke prodaju nekretninu po ceni iz 2007. i 2008. godine kada je tržište bilo u zamajcu, a cene visoke. To znači da su kvadrati u startu za Beograd skuplji 20 odsto, odnosno za celu Srbiju 30 odsto - objašnjva Malinović.

Aukcije, koje se organizuju za prodaju ovih stanova odbijaju potencijalne kupce zbog procedure, ali i obaveznog polaganja depozita, što je uslov za učešće na javnoj licitaciji. Na njima su cene stanova znatno niže od procenjenih. Ali i tada prodaja je slaba.



I mentalitet, je ono što koči prodaju ovih stanova, jer mnogi ne žele da kupe ono što je nekom „oteto“.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da imaju osigurano 74.000 stanova, do sada su aktivirali 500 hipoteka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    pera 18.07.2013 9:06

    mi smo dobro. a vi kako te?

  2. User image
    VV 20.07.2013 12:54

    Glavna karakteristika tih stanova nije sto su oduzeti, nego to sto su skupi i zato ih ljudi ne kupuju. Ima u oglasima jeftinijih. Istrazite malo pre nego sto nesto napisete, ne dajte da banke preko vas sire svoj propagandni materijal.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja stana Srbija oduzete nekretnine otplata kredita kašnjenje u otplati hipoteke hipoteka aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke cene stanova cena stanova stanovanje kupovina stana banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana