Tekst objavljen: 16.07.2013 13:05        


Istra je i ove godine top-destinacija za srpske turiste koji dolaze na letovanje u Hrvatsku. Bezbednost je prvi razlog jer godinama nije bilo ozbiljnijih incidenata. Ali ove godine raste i interes Srba za kupovinu starih kamenih kuća po Istri, bar ono malo što je još ostalo.

Srbi ne žale pare i kupuju nekretnine u Istri

- Svakog dana nam dolazi neko iz Srbije sa pitanjima o prodaji nekretnina, a posebno ih interesuje Umag, Poreč i Pula. Iako cene više nisu male, mnogi građani Srbije ove su godine kupili kuće, a sve je više onih koji se raspituju - kaže Anemarija Franćeski, koja godinama vodi nekoliko agencija za prodaju nekretnina u Istri.

Ima i onih koji traže potpuno nove apartmane, luksuzno opremljene, kojima je cena za kvadrat i više od 3.000 evra. Poslednji takav luksuzni apartman prodat je prošle nedelje jednom građaninu Srbije. Namera mu je da ga iznajmljuje i na tome zarađuje, a prodavci nekretnina kažu da mnogi kupci iz Srbije razmišljaju da preko letnje sezone urade isto. - Računica je jasna, investicija može da se vrati za desetak godina - kažu u agencijama za nekretnine u Poreču.
Najčešće je reč o starim kućama čije su cene između 100.000 i 150.000 evra, ali u konačno uređenje treba još da se uloži dosta novca. Do pre desetak godina takve su kuće koštale 30.000 evra, ali su ih u međuvremenu pokupovali Hrvati i Italijani, pa sada cene rastu iz godine u godinu.

- Mnogi iz Srbije, koji su zainteresovani za kupovinu kuća, ne žale se na cene, jer tvrde da su cene nekretnina, recimo u Beogradu, znatno više - tvrdi Franćeski.

U Istri procenjuju da će do kraja godine oko sto kuća preći u srpske ruke, ali kupci još nerado govore o tome.

U agencijama za nekretnine kažu da kupci iz Srbije najčešće traže kamene kuće, a tek onda apartmane i stanove.

Blizina mora nije uslov, jer se mnogi odlučuju i da sami kasnije grade bazen uz stare kamene kuće u unutrašnjosti Istre.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska istra kupovina stana kupovina kuće kupovina nekretnine cene kuća cene nekretnina cena nekretnine Srbija more jadran

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana