Tekst objavljen: 07.02.2013 12:56        


Zahtevi za subvencionisane stambene kredite koje su građani podneli bankama do 31. decembra prošle godine razmatraće se i odobravati po starim uslovima, a to znači uz obavezno učešće od pet odsto.

Stambeni krediti: Do kvadrata po starom

Pogledajte kompletnu ponudu stambenik kredita kod domaćih banaka


Korisnik kredita biće dužan da dostavi overenu izjavu da on i supružnik ne poseduju nekretninu u vlasništvu i uverenje poreznika da nisu obveznici poreza na imovinu zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

OSIGURANO

Nacionalna korporacija lane je osigurala čak 2.374 subvencionisana stambena zajma. Prošle godine se, inače, zbog izbora i formiranja nove vlade kasnilo sa programom.
Ovo je dopuna Uredbe o podršci građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2013. koju je usvojila Vlada Srbije na poslednjoj sednici.

Novom uredbom, koja se primenjuje ove godine, povećano je obavezno učešće sa pet na deset odsto. To je trebalo da važi i za one koji su lane podneli zahtev, ali proceduru nisu sproveli do kraja.

Iako su od banaka dobili „zeleno svetlo“, naknadno su obavešteni o tome da su uslovi promenjeni, tačnije da je učešće duplirano, što je za većinu trošak koji nisu mogli da pokriju. Zato je Vlada Srbije usvojila izmenu uredbe, a naravno, za zahteve u ovoj godini važe nova pravila.

U 2013. za subvencionisane stambene kredite država će izdvojiti 1,7 milijardi dinara, što je dovoljno za oko 2.500 stambenih zajmova. Novina u ovogodišnjem programu je povećanje učešća građana sa pet na deset odsto, država izdvaja deset odsto beskamatno, a banka odobrava zajam od 80 odsto vrednosti nekretnine.

Sa povećanjem učešća omogućava se da se odobri više subvencionisanih stambenih zajmova. Rok od podnošenja zahteva za subvencionisani stambeni kredit do njegove isplate smanjuje se sa 84 na 40 dana. Bankarska marža i dalje je limitirana na 4,5 odsto, dok se menja samo vrednost euribora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Alpha 08.02.2013 9:56

    Hocete da kazete: bankarska marza i dalje je limitirana na astonomskih 9.7% posto se Euribor krece od sadasnjeg istorijskog minimuma od 0.3% do 5.2% pa ce oni koji uzmu ovakve kredite proci slicno kao pozajmice u svajcarcima sto ce za par godina i sami videti.
    U Hrvatskoj pomoc drzave je novi kvadrat u Zagrebu 1100Evra, prosecna plata 900Evra a kamata fiksnih 5.5% tokom cele otplate

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambeni kredit stambeni krediti banka banke kredit krediti krediti uz subvenciju države subvencionisani stambeni krediti kupovina stana kupovina nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana