Tekst objavljen: 24.07.2013 10:00        


Glavna tema u nemačkoj štampi su šokantni podaci iz jedne studije – porodice u velikim gradovima često padaju ispod granice siromaštva jer su stanarine paprene.

U Nemačkoj se često više isplati nemati svoj stan?

Nekad se isplati biti i nezaposlen. Recimo da su supružnici nezaposleni, jedno njihovo dete ima do sedam godina, a drugo između sedam i četrnaest. Takvoj porodici u Nemačkoj sleduje ukupno 1.169 evra mesečno (neto) i, što je još važnije, socijalni stan koji finansira džava.

Iako 1.169 evra nisu bogatstvo, studija fondacije Bertelsman donela je šokantne rezultate – porodice koje ne žive od socijalne pomoći uglavnom prolaze još gore jer moraju same da plaćaju stanarinu!

Ispitivana je situacija u 100 većih gradova i činjenica je da u čak 60 gradova, nakon plaćanja kirije, porodicama ostaje manje novca nego ljudima koji zavise od socijalne pomoći.

Recimo u Jeni, kada četvoročlana porodica sa prosečnim primanjima plati prosečnu kiriju, ostaje joj ukupno 666 evra, što jedva da je dovoljno za hranu. Dolazi se do apsurda koji je česta tema u Nemačkoj – zašto bi neko radio ako mu se više isplati da ne radi?

Šta misle u uglednom Zidojče cajtungu jasno je već iz naslova kolumne: „Moramo da gradimo, gradimo, gradimo“. List komentariše da je narušena ravnoteža između socijalnih stanova, stanova za iznajmljivanje i stanova u kojima žive vlasnici – broj stanova iz prve dve kategorije žestoko se smanjuje.

Istovremeno, Algemajne cajtung komentariše da je potraga jedne porodice za adekvatnim stanom često kao Tamni vilajet – ko ne pronađe stan blizu centra grada – kajaće se, a ko ga pronađe – kajaće se jer mora da plaća visoku cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija stanovanje siromaštvo stanovi skupi stanovi jeftini stanovi cene stanova cena stanova Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana