Tekst objavljen: 28.03.2013 7:46        


Kada se kaže da je "fijat 500L” jeftiniji za 3.000 evra zahvaljujući novcu koji fabrika u Kragujevcu dobija iz budžeta, to zapravo znači sledeće – ovo vozilo manje košta zbog subvencija koje preko državne kase daju građani Srbije.

Doplata za "fiću” ipak iz džepa srpskih građana

Dok jedni misle da je potpuno logično da na taj način poreski obveznik koji, na primer, zarađuje mesečno 30.000 dinara subvencioniše nekoga ko ima 10.000 evra za kupovinu novog auta, drugi smatraju da je reč o ponovnom mešanju naše države u slobodnu tržišnu utakmicu.

Polemika oko državne pomoći Fijatu počela je kada je pre nekoliko dana ova kompanija odlučila da podsticajne mere od države usmeri na snižavanje cene svog modela „500L” i da tako umanji njegovu cenu za 3.000 evra. Na to su odmah oštro reagovali iz Srpske asocijacije uvoznika vozila, jer smatraju da se na ovaj način narušava ravnopravnost učesnika u tržišnoj utakmici.
Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište, smatra da se na ovaj način državnim parama stimuliše jedan brend i samim tim otežava poslovanje svih drugih.

– Osim toga, jako je nepravedno da se subvencije daju dobrostojećima. Svaki dan vidimo u medijima pozive da se donira novac za kupovinu inkubatora za bebe. A država umesto da se bavi time i da pomaže socijalne slučajeve, ona na ovaj način sa 3.000 evra pomaže dobrostojećim ljudima da kupe luksuzan automobil – smatra Stevanović.

Na pitanje – da li je ovo, ipak, u svrhu podsticanja domaće proizvodnje i otvaranja novih radnih mesta, nauštrb ionako velikog uvoza, on odgovara da to nije tačno.

Nije ovde Fijat da prodaje svoje automobile na našem tržištu, već da bi ih izvozio na druga. Tako su nam najavili. Ja bih voleo i da dobijemo kompletnu računicu i da vidimo koliko je tačno novca do sada Fijatu isplaćeno iz budžeta i koliko je sve to isplativo – zaključuje Stevanović.

Njegov kolega Goran Nikolić, takođe ekonomista, međutim, gleda na ovu problematiku potpuno drugačije – kao na podršku zapošljavanju u našoj zemlji.

– Nemam razumevanja za zahteve uvoznika, odnosno za one koji prave debalans i od toga žive. Fijat nešto konkretno proizvodi i kamo sreće da ima više onih koje možemo u tome da podržimo – kaže Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencije fabrika automobila prodaja automobila kupovina automobila srpski fića 500l Fiat srpski fijat fijat automobili srbija fijat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana