Tekst objavljen: 26.03.2013 16:40        


Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova juče je na Sajmu automobila protestovala zbog sporazuma Vlade i “Fijata” o subvencijama za kupovinu modela “500L”. Promoterke će svakog dana od 14 do 15 časova do kraja Sajma nositi bele majice sa natpisom “I ovaj automobil je mogao biti 3.000 evra je

“I ovaj automobil je mogao biti 3.000€ jeftiniji"

Uvoznici kažu da su ovim protestom uputili apel Vladi da zajedno pronađu rešenje koje će dovesti do poboljšanja uslova za kupovinu vozila za sve građane i za sve proizvođače.

Isporuka vozila “fijat 500L” traje najviše mesec dana, bez obzira na to koji je model i s kojim motorom u pitanju. Ako kupite ovaj auto od 10.900 evra na kredit dok traje sajam, kamata će vam biti 1,99 odsto. - Za celokupni period otplate vratićete 470 evra kamate, a mesečna rata za 72 meseca iznosiće vam 112,51 evro. Ukoliko se odlučite za model “fijat 500L” koji košta 10.900, za učešće morate da izdvojite 3.270 evra - kažu u bankama koje nude kredit za “500L”.
- Nekoliko puta smo tražili od Vlade da donese mere koje će nam olakšati poslovanje, a kojim bi građani i privreda na lakši način došli do novog vozila. Umesto toga dobili smo meru kojom se favorizuje jedan proizvođač, što je u suprotnosti sa svakom praksom na svim slobodnim tržištima, a naročito na tržištu EU kojoj težimo - rekao je Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Uvoznici kažu da su u pitanju nejednaki uslovi za uvoznike, a pogotovo što je prodaja znatno slabija u odnosu na prošlu godinu.

- Da smo znali za ovo pre početka, razmislili bismo da li da učestvujemo na sajmu. Podnećemo zahtev komisiji za zaštitu konkurentnosti kako bi se ispitalo da li se ovim narušava zakon o zaštiti konkurencije, a pitaćemo i da li je ova uredba Vlade u skladu sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koje je naša Vlada potpisala sa EU jer postoje ozbiljne indicije da se ovaj dokument kosi sa oba ta zakona, koji su na snazi - kaže Slobo Spasović iz “Auto Čačka”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Sajam automobila kupovina automobila novi automobili uvoz automobila fijat Fiat fijat automobili srbija 500l

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana