Zvanični kurs Evra za dan 28.09.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 10.08.2018 9:21        


Taksisti su zadovoljni. I Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture veruje da su došli do dobrog Nacrta zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Nezadovoljna je ostala IT zajednica, koja upozorava da kruta regulativa sprečava konkurenciju u prevozu putnika, a građanima je jasno da cene, koje trenutno obračunavaju taksimetri, neće skoro ići - u rikverc.

 Može i aplikacija, ako "zove" taksistu

Nacrt zakona će vrlo brzo pred Vladu, a potom i pred poslanike. Propis zadržava limitiran broj taksi vozila, propisane minimalne cene usluga i obavezu da se prevozom putnika bave isključivo registrovani za tu delatnost. Jedno vozilo može i dalje da vozi samo jedan vozač sa licencom. Taksisti poručuju da im ovakvo rešenje omogućava kakvu-takvu šansu da zarade platu. Objašnjavaju da je u Beogradu trenutno 6.700 zvaničnih taksista i još najmanje 1.500 nelegalnih, a studija Saobraćajnog fakulteta kaže da je prestonici dovoljno 5.000 taksi vozila.

- Svedoci smo deregulacije ambijenta. Propisi omogućavaju da se broj prevoznika svede u zakonske okvire - smatra Boško Vukojević, predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

- Deregulaciju žele oni koji žele brzu zaradu. Mi se protivimno zaloupotrebi tehnoloških inovacija. Ne postoje samo nelegalni internet prevoznici. Beograd je pun "divljaka". Ima ih i sa stranim registracijama. A sve treba da kontroliše sedam saobraćjnih inspektora. Mi predlažemo da se kontrola poveri i komunalnoj policiji, koje ima dovoljno.

U prilog ograničenom broju vozila, taksisti poručuju da bi u suprotnom žute trake bile zauzete, gužve nesnosne, a cene ispod isplativosti bi vozače terale da rade i po 16 sati dnevno.

- Za svaki posao je potrebna kvalifikacija, a upošljavanjem ljudi koji nemaju niti kavlifikacije, niti iskustvo, ne održava se kvalitet usluge - upozorava Aleksandar Bjelić, predstavnik Saveza auto taksi udruženja Srbije SATUS.

- Nemamo ništa protiv aplikacija. I mi ih koristimo. Ali one treba da povezuju korisnika sa onim ko obavlja taksi delatnost. Pozdravljamo aplikacije, ali da ih koriste registrovani taksisti.

DA SE REGISTRUJU, PA DA RADE

Ministarstvo saobraćaja poručuje da će svi moći da rade, kao i servis "Kar go" ali da svi moraju da se registruju u skladu sa zakonom.

- Napravili smo određene izmene i pokušali bliže da regulišemo oblast prevoza putnika. Bilo je puno raznih komentara od IT udruženja, ali da se razumemo, to kako se danas naplaćuje taksi prevoz, pa naplaćuje se kao i u bilo kojoj državi sveta, od Njujorka do Beograda - rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

- Postoje i druge aplikacije kod nas koje već funkcionišu poput servisa "Jandeks". Svi moraju da se registruju po zakonu, a ne gledajući neka druga zakonska rešenja.

Informatička zajednica od početka kritikuje Nacrt zakona do koga je došla radna grupa Ministarstva saobraćaja. Tvrde da obeshrabruju korišćenje novih tehnologija, inovativno poslovanje i razvoj konkurencija ne srpskom tržištu.

- Neke od najproblematičnijih stavki Nacrta zakona su da ne predviđaju digitalnu aplikaciju kao zamenu za tehnološki zastareli taksimetar, zatim insistiraju na pečatu što je suprotno Zakonu o privrednim društvima - navodi se u saopštenju "Kar go", aplikacije koja će biti na udaru novih propisa.

- Propisuje se fiksirana cena prevoza, što onemogućava pružanje kvalitetnije ponude ili efikasnije, odnosno jeftinije usluge građanima. Propisuju se i izuzetno restriktivne uslove za nove vozače i automatsko "priznavanje kvalifikacija" postojećim vozačima bez obzira na realno stanje, čime se otvoreno ograničava konkurencija.

CENU PIŠE STRUKA

Predstavnici taksista koji posluju u prestonici objašnjavaju da cenu ne formiraju oni, već struka. Saobraćajni fakultet na osnovu 17 parametara. Iako su mnogim građanima i trenutni iznosi preskupi, taksisti napominju da važeći cenovnik nije menjan poslednjih godina. U važeću kalkukaciju ušla je cena goriva koja je tada bila manja od 100 dinara po litru.

Određivanje minimalne cene je u nadležnosti lokalnih samouprava. One, međutim, zavise i od zahteva koje pred njih ti gradovi i opštine postavljaju po pitanju starosti automobila, opremljenosti.

LIMUZINE SAMO LUKSUZNE

Konkurencija zvaničnim taksistima su, između ostalih, prevoznici koji sličnu uslugu nude kao "limo servis" i to pod okriljem Zakona o turizmu. U praksi su ovu uslugu mogla da nude sva vozila koja prođu tehnički pregled. "Limo srevisi" će ubuduće morati da zadovolje strože uslove, ti automobili bi trebalo da budu luksuzne klase.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
taxi aplikacije cena prevoza Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana