Tekst objavljen: 05.08.2017 11:35        


Penzija, i još jedna preko toga, otprilike bi mogao da izgleda scenario za one koji se odluče da novac uplaćuju u dobrovoljne penzione fondove.

10 činjenica koje treba da znate o privatnoj penziji

U Srbiji postoji nekoliko ovakvih fondova, koji su zapravo jedan oblik dugoročne štednje za starost. Njihov rad je pod kontrolom NBS, a privatna penzija ni na koji način nije vezana za državnu, već - koliko uložite, i koliko fond dobro posluje - toliku ćete penziju primati.

Osim samih budućih penzionera, novac u penzione fondove mogu da uplaćuju i roditelji za decu, bake i deke za unuke, zaposleni i nezaposleni.

Koliko će ko na kraju ugovorenog perioda podići novca zavisi od visine i perioda uplate, ali i stope prinosa na godišnjem nivou, koja je pokazatelj uspešnosti poslovanja fonda. Ilustracije radi, ako korisnik uplaćuje po 3.000 dinara na mesečnom nivou, na period od 15 godina, nakon isteka tog roka može očekivati dodatnu penziju u iznosu od oko 12.000 dinara mesečno. Ako bi ovaj isti iznos korisnik plaćao 20 godina, iznos mesečne isplate bio bi oko 20.000 dinara. Sve to pod uslovom da fond dobro posluje i da je godišnji prinos u proseku osam odsto.

1. Kako postati član dobrovoljnog penzionog fonda

Prvi korak je prikupljanje informacija, a zatim i izbor fonda, na osnovu njegovog finansijskog stanja, stopa prinosa, ali i ugleda koji ima.

Drugi korak je potpisivanje ugovora o članstvu i plaćanje svih naknada (naknada prilikom uplate penzijskih doprinosa i naknada za upravljanje DPF u iznosu do dva odsto na godišnjem nivou).

2. Ko može da uplaćuje zaprivatnu penziju?

Ograničenja ne postoje, i svako ko ima manje od 70 godina može da bude član fonda, bez obzira da li je zaposlen ili ne, da li je domaći ili strani državljanin.

- Pošto donja starosna granica za pristupanje fondu ne postoji, u praksi više nije retkost da roditelji otpočnu sa štednjom za svoju decu odmah nakon rođenja. U DPF doprinos može da uplaćuje pojedinac (može biti i nezaposlen), ili drugi pojedinac ili firma za račun fizičkog lica. Zatim, to može da bude i sindikat za svoje članove, kao i poslodavci za svoje zaposlene - kažu u jednom srpskom penzionom fondu.

3. Koja je minimalna suma za uplatu u DPF?

Član fonda sam odlučuje o iznosu i dinamici uplata, s tim što postoji donja granica. Minimalni mesečni iznos penzijskog doprinosa iznosi oko 1.000 dinara. Kako bi podstakla štednju u DPF, država Srbija je predvidela poreske olakšice i za poslodavce, ali i za zaposlene građane koji uplaćuju dopunske penzijske doprinose u fondove.

Tako su poslodavci oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do maksimalnog neporezivog iznosa, a zaposleni, koji putem administrativne zabrane uplaćuju dopunske penzijske doprinose oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak građana. Trenutni, za 2017. godinu, maksimalni neoporezivi iznos penzijskog doprinosa iznosi 5.589 dinara.

4. Koji je najduži, a koji najkraći rok uplate novca?

Uplate u DPF mogu biti na mesečnom nivou, periodične ili jednokratne. Osim dinamike i iznosa uplate, članovi fonda samostalno određuje i period uplate penzijskog doprinosa. Jedino ograničenje se odnosi na to da povlačenje sredstava mora da se započne najranije sa 58, a najkasnije sa navršenih 70 godina života.

5. Kada se može podići novac?

Pravo na povlačenje i raspolaganje akumuliranim novcem stiče se najranije sa navršenih 58 godina života, a povlačenje sredstava mora se započeti najkasnije sa navršenih 70 godina života.

Novac se može povlačiti jednokratnom isplatom (30 odsto akumuliranih sredstava), programiranom isplatom (na primer mesečno), kupovinom anuiteta, ili kombinacijom svih ovih načina.

6. Da li može da postoji prekid u uplati?

Ako član fonda prestane sa uplatama, članstvo u fondu ne prestaje i on ne gubi svoja prava.
- I u tom slučaju, član može da raspolaže svojim akumuliranim sredstvima sa navršenih 58 godina života - objašnjavaju u penzionim fondovima.

Navode da u ovom slučaju uplate neće biti izgubljene, niti da će individualni račun biti zatvoren.

- Društvo za upravljanje nastavlja da ulaže novac, a član i tokom perioda u kome ne vrši uplate ostvaruje prinose na svoja do tada akumulirana sredstva. I u ovom slučaju, nakon ispunjenja starosnog uslova, moguće je raspolaganje svojim akumuliranim sredstvima - kažu i dodaju da član fonda ne može biti tužen po ovom osnovu.

7. Šta ako član fonda ostane bez posla?

Član fonda u kome je bivši poslodavac vršio uplate, i dalje ostaje u njemu, odnsono ne prestaje mu članstvo.

- Uplate neće biti izgubljene, individualni račun člana neće biti zatvoren, a društvo za upravljanje nastavlja investiranje uloženih sredstava. Takođe, kada bude u mogućnosti (ili ponovo zaposlen), član može nastaviti sa uplatama u fond - objašnjavaju, i dodaju da član i u ovom slučaju stiče pravo da raspolaže sredstvima sa individualnog računa sa najmanje 58 godina života.

8. Šta će biti sa novcem u slučaju smrti člana fonda?

Sav novac koji je akumuliran na računu prenosi se korisnicima, odnosno naslednicima koje je član fonda imenovao. Korisnike ili naslednike član definiše potpisivanjem izjave, ali ih može i menjati. Ako član nije imenovao svoje naslednike, novac sa njegovog računa prenosi se zakonskim naslednicima.

9. Koji su rizici štednje u dobrovoljnim penzijskim fondovima?

Rizik uvek postoji, jer vam niko ne garantuje povraćaj uloženog novca. Međutim, on je relativno nizak s obzirom na to da se penzijski doprinosi ulažu u domaće i inostrane hartije od vrednosti i druge finansijske instrumente i domaće nekretnine.

Osim toga, Zakon određuje ograničenja ulaganja koja fondovi mogu poduzimati.

10. Kako su zaštićeni vaši ulozi?

Njihova imovina je odvojena od imovine društva koje upravlja tim fondom. Ako se, na primer, nad društvom za upravljanje pokrene stečajni postupak, imovina penzijskog fonda ne može postati predmet prinudnog izvršenja, niti zaloge.

Takođe, ona ne može da uđe u sastav likvidacione ili stečajne mase društva za upravljanje, niti može da bude korišćena za izmirenje obaveza člana DPF i drugih lica prema trećim licima. Fondovi svoje finansijske izveštaje predaju NBS i mesečno i godišnje, na osnovu kojih se kontroliše njihov rad. Rizik rada fondova se smanjuje i njihovim ulaganjem u najsigurnije hartije od vrednosti, nepokretnosti i bankarske depozite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzioni fond penzioneri Narodna banka Srbije privatna penzija uplata penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana