Tekst objavljen: 18.11.2013 13:30        


Manje stresa i više sigurnosti - to bi trebalo da donese novi Zakon o posredovanju i zakupu nekretnina svim potencijalnim kupcima i prodavcima stanova i kuća u Srbiji. Na to će, međutim, morati da sačekaju još minimum godinu i po dana koliko je dat rok Agencijama za nekretnine da se prilagode novim pravilima poslovanja.

Agencija koja duplo proda stan plaća odštetu kupcima

Do tada kupovina nekretnine i dalje će potencijalno biti mačka u džaku.

Vlasnik agencije Legat Nedeljko Malonović kao dobru stranu zakona on navodi mogućnost sklapanja ekskluzivnih ugovora sa klijentima. To znači da prodavac daje isključivo pravo jednoj agenciji ili agentu da trguje njegovim stanom. - Kod nas se do sada jedan stan prodavao u deset različitih agencija. Tako je ispadalo da se prodaje deset stanova, a zapravo se prodaje jedan te isti. Na taj način se zamagljivala prava slika na tržištu nekretnina. To na kraju krajeva utiče i na cenu stanova - kaže Malinović.
Kako je izgledalo kupovati stanove u Srbiji, na svojoj koži u poslednjoj deceniji osetilo je oko 10.000 prevarenih građana, koji ne samo što su ostajali bez nekretnina već je povraćaj uloženog novca i dalje na nivou naučne fantastike.

Novi zakon o prometu nekretnina upravo bi ovakve stvari trebalo da spreči. Ne samo da je jasno određeno ko može da trguje nekretninama već je klijentima omogućeno da u slučaju prevare od agencija naplate štetu. Agencija za nekretnine ubuduće će imati obavezu da na godišnjem nivou plaćaju osiguranje u iznosu od 15.000 do 45.000 evra.

- U praksi to izgleda tako što kupac ili prodavac prijavi nastalu štetu agenciji, a agencija to prosledi osiguravajućoj kući koja dalje isplaćuje štetu klijentu. Osiguravajuće kuće tek treba da pripreme ugovore i pravilnike i za to je dat rok od 18 meseci - kaže Željko Stojanović iz Ministarstva trgovine.

Ova vrsta odgovornosti agenata proizilazi i iz novih pravila i obaveza koje imaju prema svojim klijentima. Naime, agencije su te koje treba da provere svu papirologiju, da utvrde na koga se recimo stan vodi, da li postoji neko kreditno opterećenje, da li je predmet sudskog spora...


- To jeste njihova obaveza, ali i oni mogu biti žrtve kriminalnih radnji, falsifikovanih dokumenata i slično. Zato treba napomenuti da čak i sa novim pravilima i obavezama apsolutna sigurnost ne postoji. U zavisnosti od vrste štete, osiguravajuća kuća može da odbije da pokrije gubitak i u tom slučaju se problem rešava na sudu - objašnjava Stojanović.

Ubuduće, stanove ili kuće moći će da prodaju samo registrovane agencije u Ministarstvu trgovine i agenti sa licencom, odnosno položenim stručnim ispitom.

Agencijama će ubuduće biti zabranjeno da oglašavaju prodaju ili iznajmljivanje stana ako nemaju potpisan ugovor sa vlasnikom. Time bi trebalo da se spreči dosadašnja praksa da se ašava prodaja nepostojećih stanova, koji po pravilu izgledaju odlično i imaju povoljnu cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sanja Blažić 18.11.2013 18:22

    Novi Zakon jnema nikakve veze sa sigurnošću kupca prilikom kupovine.
    Novi troškovi I pravila samo su dodatni namet legalnim posrednicima. Oni nelegalni I dalje će nesmetano raditi nelegalno.
    Problem nisu bile agencije već kupci koji su svesno kupovali nelegalizovane nekretnine ili one sa sumnjivo niskom cenom ( novogradnja Dorćol 1000eura/m2, pri čemu nisu koristili usluge agencija za nekretnine da ne bi plaćali proviziju. Takvi kupci NIKAD neće angažovati agenciju I platiit proviziju, oni su NAJPAMETNIJI I sve znaju sami.
    Uzgred ugovore će overavati notari, koji će I proveravati dokumentaciju, pa ne vidim gde tu agencija može da prevari klijenta. Klijenti su ti koji varaju agencije, ne plaćaju za usluge koje su koristili, i zato nadrljaju. Tako im I treba!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija nekretnine prodaja nekretnine kupovina nekretnine agenti za nekretnine stanovi kupovina stana prodaja stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana