Tekst objavljen: 11.11.2013 14:00        


Novi Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji trebalo bi da donosi veću sigurnost kupcima i zakupcima stanova i kuća. Prometom nekretnina moći će da se bave samo agencije i preduzetnici koji su upisani u registar Ministarstva trgovine, a njihovi agenti moraće da imaju završenu najmanje srednju školu i polagaće stručni ispit.

Agencije će plaćati štetu prevarenim kupcima stanova

Takođe, posrednici će biti u obavezi da imaju i ugovore s osiguravajućim kućama, a njihove polise štitiće nalogodavce ukoliko agencije ne ispoštuju obaveze.

Po procenama, u Srbiji na tržištu nepokretnosti posluje oko 300 privrednih subjekata kao i 800 preduzetnika, ali se pretpostavlja da je broj agencija koje su nelegalne znatno veći. Kako se procenjuje, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti iznosi oko 110 milijardi dinara godišnje, od čega je dve trećine nelegalni promet ili promet koji nije registrovan.
Usvajanjem zakona obezbeđuje se pravna sigurnost za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika, koje će voditi ministarstvo nadležno za poslove trgovine.

Registar posrednika će se redovno ažurirati, što će omogućiti svakom učesniku na tržištu (kupcu, zakupcu, prodavcu) da vidi koje su agencije za promet nepokretnosti legalne.

Posrednik je, po novom zakonu, obavezan da uplaćuje godišnju premiju osiguranja za eventualnu štetu koju obavljanjem poslova posredovanja može pričiniti nalogodavcu, u iznosu od minimum 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno minimalno 45.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.

Odredbe zakona koje se odnose na upis u registar i plaćanje osiguranja počeće da se primenjuju 18 meseci nakon stupanja zakona na snagu. Po novom zakonu, da bi preduzetnik obavljao poslove posredovanja, mora on ili zaposleni koji radi kod njega da ima položen stručni ispit za poslove posredovanja. Ta odredba stupa na snagu godinu dana od dana stupanja zakona na snagu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Petar 12.11.2013 9:59

    Ako prodajete stan uzmite unapred i pare za porez na prenos apsulutnih prava od kupca. Jer u slučaju da on ne plati, Poreska uprava će od vas naplatiti prinudnom naplatom. Jer dužnik po zakonu je prodavac, iako u ugovoru piše da je kupac. I onda možete bankrotirati kao ja. Upropašćen sam jer sam bio naivan i verovao da će kupac izvrši obavezu plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava. Naivno sam ušao u sve verujući za mene da kao prodavca nema rizika već je rizik na kupcu. Sada kad se privremeno iselio iz svog stana jer nisam imao para da plaćam račune, ja treba da pokrenem sudski spor protiv kupca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja nekretnine kupovina nekretnine agenti za nekretnine prodaja stana kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana