Tekst objavljen: 31.08.2015 13:23        


Nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, Air Serbia, ostvariće direktan doprinos srpskoj privredi u vrednosti od 211 miliona dolara tokom 2015. i podržaće ukupno 8.700 radnih mesta.

Air Serbia će doneti 211 mil dolara domaćoj privredi

Ovo su podaci iz najnovijeg nezavisnog izveštaja Oxford Economics, vodeće međunarodne konsultantske kuće koja se bavi ekonomskim predviđanjima i kvantitativnom analizom, saopšteno je iz Air Serbia-e.

Studija predviđa da će avio-prevoznik putem direktne potrošnje u okviru svakodnevnog poslovanja i zahvaljujući znatnom ekonomskom uticaju njenog razgranatog lanca snabdevanja u Srbiji, nacionalnoj ekonomiji doneti 190 miliona dolara tokom ove godine.

Osim toga, Oxford Economics procenjuje da će Air Serbia opslužiti ukupno 2,5 miliona putnika tokom 2015. godine. Očekuje se da će posetioci iz inostranstva potrošiti gotovo pola milijarde dolara tokom 2015, što doprinosi nacionalnom BDP-u u iznosu od 373 miliona dolara i podržava dodatnih 22.400 radnih mesta.
Predviđa se i da će se do 2020. ekonomski uticaj avio-kompanije koji se odnosi na turizam uvećati do vrednosti od 572 miliona dolara i podržavati ukupno 28.200 radnih mesta.

Dane Kondić, generalni direktor Air Serbia-e, izjavio je da ta studija jasno svedoči o tome u kojoj meri Air Serbia, kao komercijalno efektivna i profitabilna avio-kompanija, suštinski utiče na ekonomski razvoj Srbije i doprinosi razvoju ostalih grana privrede kao faktor podrške ekonomskoj aktivnosti.

Predsednik Nadzornog odbora Air Serbia-e, Siniša Mali, podsetio je da privatizacija Air Serbia-e u partnerstvu s Etihadom predstavlja najuspešniju privatizaciju u našoj zemlji. "Pokazali smo kroz strateško partnerstvo da je moguće od avio-kompanije koja je pravila gubitke stvoriti profitabilnu kompaniju koja više ne predstavlja opterećenje za državni budžet. Air Serbia je danas pokretač privrednog razvoja Republike Srbije", rekao je Mali.

Oxford Economics naglašava da ekonomski uticaj jedne avio-kompanije znatno prevazilazi oblast u kojoj operativno deluje. Usluge koje pruža olakšavaju čitav niz ekonomskih aktivnosti u lokalnoj i globalnoj ekonomiji - od uspostavljanja poslovnih interakcija i omogućavanja stranih investicija, do podsticanja razvoja turizma i trgovine.

Očekuje se da će u 2015. godini, doprinos Air Serbia-e povezanosti u vazdušnom prevozu putnika i robe povećati produktivnost srpske privrede za 690 miliona dolara, što odgovara broju od gotovo 32.000 radnih mesta i iznosi skoro dva procenta BDP-a.

Osim njenog znacaja za razvoj turizma, Air Serbia će takođe postati sve značajniji faktor razvoja poslovanja orijentisanog ka izvozu, naročito za veze sa Evropskom Unijom, što će podstaći izvoz i povećati konkurenciju u domaćoj ekonomiji na dobrobit potrošača, dodaje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Air Serbia Oxford Economics BDP bdp sbrije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana