Tekst objavljen: 12.12.2020 9:00        


Akcije Airbnb-a su više nego udvostručile vrednost na svom američkom berzanskom debiju u četvrtak, čime je tržišna kapitalizacija kompanije za iznajmljivanje kuća premašila 100 milijardi dolara

AirBnB imao uspešan debi na berzi

Inicijalnom javnom ponudom (IPO) Airbnb-a, najvećom u SAD u 2020. godini, krunisana je godina u kojoj je vladala prava pomama investitora za tehnološkim akcijama, navodi Rojters.

Trgovanje akcijama Airbnb-a otvoreno je na cenovnom nivou od 146 dolara na Nasdak berzi, što je daleko iznad 68 dolara, odnosno više nego duplo iznad cene koju je kompanija utvrdila za IPO.

Tokom trgovanja cena je u jednom trenutku dostigla maksimum od 165 dolara, a na zatvaranju je iznosila 144,71 dolara.

Ova inicijalna javna ponuda predstavlja kulminaciju zapanjujućeg oporavka Airbnb-a, kojem je pandemija kovid-19 ranije ove godine zadala teške finansijske udarce.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zahvaljujući ublažavanju mera zaključavanja uvedenih zbog korone, sve veći broj turista se opredelio da za boravak na putovanjima rezerviše kuće umesto hotela, što je pomoglo Airbnb- u da neočekivano ostvari profit u trećem kvartalu.

Firma sa sedištem u San Francisku je takođe profitirala od povećanog interesovanja za iznajmljivanje kuća na periferiji većih gradova.

„Mislim da letos nije baš mnogo ljudi očekivalo da će videti IPO Airbnb-a ove godine. Ovo je za nas bilo neverovatno putovanje“, rekao je za Rojters glavni izvršni direktor kompanije Brajan Česki, čiji vlasnički udeo Aribnb- u sada vredi 11 milijardi dolara.

Listiranje Airbnb-a, koji je osnovan 2008. godine kao veb sajt za rezervaciju soba za učesnike poslovnih konferencija, bilo je jedno od najiščekivanijih američkih IPO-a u 2020., koja je i inače rekordna godina po broju uvrštavanja na berzu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
air bnb berza izlazak na berzu vesti sa berze putovanje nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana