Tekst objavljen: 18.05.2017 10:59        


Dan za nama doneo je jedan od najslabijih prometa u tekućoj godini. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je svega 6,4 miliona RSD (52 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 732,8 poena.

Akcije Komercijalne na najvišem nivou od septembra 2015

Najprometnija akcija i ujedno jedina hartija sa prometom većim od 1 milion RSD bila je Naftna industrija Srbije (NIIS). NIS je registrovao promet od 1,4 miliona RSD po prosečnoj ceni od 742 RSD što je 0,3% slabije u odnosu na juče. Premda je ova akcija nakon objave odličnih rezultata za prvi kvartal skočila preko 2% do nivoa od 760 RSD, potom je upala u apatiju celog tržišta, registrovavši pad četiri dana zaredom.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) blago se spustio na 1.302 RSD uz promet od 0,9 miliona RSD, dok je Energoprojekt holding (ENHL), nakon jučerašnjeg velikog prometa, porastao 1,1% na 1.464 RSD uz realizaciju od 0,3 miliona RSD.

Redovna skupština akcionara ove kompanije zakazana je za 8. jun, a njenim približavanjem rastu tenzije između aktuelne uprave i njoj suprotstavljenog najvećeg akcionara posle države, firme Napred Razvoj. Bečejski Sojaprotein (SJPT) pao je danas dodatnih 1,4% na 499 RSD, nakon jučerašnje negativne korekcije od 1,4%.

Ova kompanija je zabeležila u prvom kvartalu negativan finansijski rezultat, uz pad prihoda i proizvodnje. Komercijalna banka (KMBN) je bila dobitnik dana sa skokom od 1,6% na 1.879 RSD i uz promet od 0,5 miliona RSD. Komercijalna je danas zabeležila najveću cenu na zatvaranju još od septembra 2015. godine.

Posle dužeg vremena solidan promet od 0,6 miliona RSD po nepromenjenoj ceni do 60 RSD registrovao je Tigar (TIGR), dok je Impol Seval (IMPL) blago porastao na 3.285 RSD uz realizaciju od 0,4 miliona RSD. Nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza Glavni indeks Beogradske berze promet na berzi akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana