EUR 117,94 USD 105,75 CHF 104,49

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 21.05.19. :: 117.9519 rsd

Tekst objavljen: 16.11.2018 16:33        


U sredu, 14. novembra 20.000 akcija NLB BANKE ponuđeno je na primarnom tržištu Ljubljanske berze pod simbolom “NLBR”. Istovremeno, hartije od vrednosti izvedene iz akcija NLB-a ponuđene su na primarnom tržištu Londonske berze, pod simbolom „NLB“.

Akcije NLB banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi

Prijem akcija NLB-a na berze predstavlja uspešan završetak procesa privatizacije putem javne ponude akcija NLB-a u, tokom koje je vlasništvo nad bankom značajno razuđeno, a država Slovenija zadržala kontrolni paket akcija sa udelom od 35% Time je uspešno realizovana prodaja 59.1% akcija NLB-a, uz mogućnost da taj udeo dostigne 65% i donese Sloveniji prihod od 669,5 miliona evra.

"Srce i glava NLB-a ostaju u regionu ", izjavio je Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB-a na događaju organizovanom povodom prijema akcija NLB-a na berzu. „Sa izlaskom na berzu i transformacijom NLB-a u javnu kompaniju sa disperzijom vlasništva koje sada čine država, kao najveći vlasnik, i renomirani globalni investitori, imamo kapacitet razvoja u smislu korporativnog upravljanja i slobode poslovanja. Ovo je velika privilegija i velika odgovornost", ocenio je Brodnjak i rekao da je to najvažniji dan u istoriji banke. Brodnjak je dodao da je nakon rehabilitacije NLB, kao i čitav slovenački bankarski sistem, koji je opisao kao primeran, u vrlo dobrom stanju i da je, pored Slovenije, NLB važna sistemska institucija i na drugim tržištima. Prema njegovim rečima, ambicije banke u regijama u kojima posluje i dalje su velike i takmičimo se za titulu regionalnog šampiona. Kao sistemski značajna kompanija sa odličnim poznavanjem istorije, kulture i mentaliteta na teritoriji bivše Jugoslavije, banka ima veliki potencijal, dodao je Brodnjak. "Mi ćemo se ponašati razumno, ostvariti dugoročne ciljeve i osigurati ekonomsku stabilnost", zaključio je Brodnjak.

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd, je povodom uspešno realizovane inicijalne javne ponude i izlaska NLB-a na berze rekao: “Ovo je zaista veliki korak za sve članice NLB Grupe, koji nam omogućava da nastavimo da poslujemo u skladu sa ambicioznom strategijom koju smo postavili. Siguran sam da ćemo sa novom vlasničkom strukturom imati još ozbiljniji potencijal da na adekvatan način servisiramo svoje klijente i opravdamo njihovo poverenje“.

"Ljubljanska berza je sa velikim optimizmom svrstala Novu Ljubljansku banku među najelitnije slovenačke javne kompanije. Njen dolazak ukazuje na to da je slovenačko tržište živo i da je otvoreno za kvalitetne kompanije pogodne za ulaganje, a interesovanje iskazuju i institucionalni i privatni investitori. Samo listiranjem takvih, strateških akcija na tržištu možemo očekivati njegovo oživljavanje", rekao je Aleš Ipavec, predsednik Ljubljanske berze.

"Čestitamo NLB-u na početku trgovanja na Londonskoj berzi. Listiranje akcija NLB-a u Londonu, kao prve od slovenačkih kompanija na toj berzi, predstavlja značajnu prekretnicu. Inicijalna javna ponuda NLB-a u sklopu programa privatizacije u Sloveniji naglašava poziciju Londona kao vodećeg globalnog mesta i partnera za međunarodne emisije, a posebno za banke, pružajući im pristup dubokim i likvidnim bazama kapitala investitora ", rekao je izvršni direktor Londonske berze, Nihil Rathi. Kako je naglasio državni sekretar u Ministarstvu finansija Republike Slovenije, Metod Dragonja, Slovenija je na ovaj način ispunila prvi i najvažniji deo obaveza prema Evropskoj komisiji u vezi sa dodelom državne pomoći 2013. godine.

"Slovenija je jasno pokazala da poštuje preuzete obaveze. Kredibilitet koji na taj način dobija Republika Slovenija doprineće kreditnom rejtingu države i same banke", naglasio je on.

Predsednica Upravnog odbora Slovenačkog državnog holdinga, Lidia Glavina najavila je da će nastaviti proces prodaje preostalih akcija do nivoa od 75% minus jedne akcije do kraja 2019. godine, u skladu sa Strategijom upravljanja državnim kapitalom i dodala da Republika Slovenija ostaje najveći pojedinačni akcionar NLB-a. "Slovenački državni holding podržava postojeću strategiju razvoja NLB-a i očekuje od NLB-a da kao većinski privatna kompanija kreira dodatnu vrednost za sve zainteresovane, a u tom procesu, kvalitetna i raspršena vlasnička struktura mogla bi pozitivno doprineti daljem razvoju i stabilnosti banke ".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banka londonska berza nlb banka ljubljanska berza nlb banka na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana