Tekst objavljen: 24.08.2015 12:52        


Akcije na berzi u Šangaju su danas potonule 8,49 odsto, budući da najnovija intervencija zvaničnog Pekinga na tržištu nije uspela da ulije poverenje i ublaži zabrinutost u vezi sa usporavanjem rasta druge po veličini svetske ekonomije. 

Akcije u Šangaju potonule 8,49 odsto

Šangajski kompozitni indeks pao je devet odsto, što je njegov najveći pad u poslednjih osam godina, da bi potom nešto ojačao i dan završio u minusu od 8,49 odsto na 3.209,91 poena, prenosi agencija Frans pres.

U Šangaju je danas više od 800 akcija dostiglo dnevni limit pada od 10 odsto, navodi "Blumberg". Šenženski kompozitni indeks pao je 7,70 odsto na 1.882,46 poena. Akcije naftnih giganata PetroChina-e i Sinopeka pale su 4,90 odnosno 8,94 odsto.

Slabljenje kineske privrede i nedavna iznenađujuća devalvacija juana uticali su na berze, uprkos obećanju tržišnih regulatora da će nastaviti da stabilizuju akcije. Kina je pre dve nedelje devalvirala juan, što je protumačeno kao pokušaj jačanja izvoza i izazvalo zabrinutost u pogledu zdravlja druge po veličini svetske privrede.

Kineska komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedelje sredinom juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kineska berza berza akcije na berzi pad indeksa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana