Tekst objavljen: 17.12.2013 11:30        


Otplata stambenog kredita u narednom periodu za građane može biti samo veća glavobolja, jer procene stručnjaka govore da će ubuduće mesečne rate biti veće. Ko je, primera radi, uzeo kredit od 50.000 evra i sada plaća ratu oko 260 evra, zbog očekivanog rasta euribora, mesečna obaveza bi mogla da naraste na oko 290, odnosno 350 evra.

Ako euribor poraste, rate kredita biće veće i 100 evra

Pesimistična procena zasnovana je na pretpostavci da će euribor, evropska međubankarska stopa i promenljivi deo kamate u evrima, koji je sada na istorijskom minimumu, uskoro da raste. Svaki rast bi, automatski, za isti iznos povećao i mesečne rate kredita.

Primer kredita od 50.000 evra

Tromesečni euribor:  0,24% - Rata: 263,92 evra
Tromesečni euribor: 1,00% - Rata: 292,30 evra
Tromesečni euribor: 3,00% -   Rata: 353,39 evra
- Garancije da euribor neće imati i veću vrednost, odnosno novi istorijski maksimum, ne postoje. Ali zato postoji opravdan rizik da rata bude veća - poručuju u Udruženju bankarskih klijenata Efektiva.

Kad banke računaju kamatu za kredit, tu obično spada fiksni deo i vrednost tromesečnog ili šestomesečnog euribora. Fiksni deo je za subvencionisane stambene kredite, na primer, ograničen na 4,5 odsto, dok je tromesečni euribor 0,24, a šestomesečni 0,33 odsto. Znači da je konačna kamata 4,74 ili 4,88 odsto.

- Ovako niska vrednost referentne kamatne stope, karakteristična za period od trećeg kvartala 2012. do danas. Međutim, nikako se ne može uzeti u razmatranje kao stabilna vrednost za duži period, na primer za 300 meseci - upozoravaju u Efektivi.

Ipak, bankari tvrde da razloga za paniku nema jer bi rast evropske kamate svakako bio postepen.

- Vrlo je izvesno da će se euribor polako vraćati na svoje ranije nivoe od 1,5 odsto u narednih pet do sedam godina. Ipak, dramatične promene ne bi trebalo da se dese, a njegov rast biće postepen - izjavio je ranije Vladimir Vuković, član IO Oportjuniti banke

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    srdjan 17.12.2013 17:07

    euribor,bel ili libor i ostale gluposti su način da se ljudi pljačkaju.zašto tih borova nema kod štednje?Banke su očekivale da će šargarepom zvanom niski euribor privući klijente pa da onda mešetarenjem na svaki kredit rastom istog niizčega napraviti milijarde.Ali,,privatne firme pa i uvoznici recimo automobila preskaču banke i daju svoju robu na beskamatne pozajmice,narod štedi u bankama koje ekspresno snižavaju kamate na štednju,mameći i dalje ljude da ulažu novac.Ali onda država povećava poreze na imovinu pa niko više neće da kupuje nekretnine i automobile,pa te grane idu u propast,Dakle sve se vrti u krug a želja je da se izvuče novac iz baroda,naravno ko još iosti ima.Bankarski sektor je na izdisaju,kredita će biti sve manje,oduzetih stanova i automobila sve više,još ako evro ode na 119 opšta beda.Naši ekonomisti pričaju istu priču,a realnost je drugačija,kamate moraju da padaju,evro takođe,dok god se radi suprotno nema budućnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke banke skupi krediti rata kredita rate kredita krediti euribor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana