Tekst objavljen: 25.05.2015 11:50        


Američki tečni prirodni gas (TPG) može naći kupce na evropskom tržištu gde će biti konkurencija isporukama Gasproma, smatra analitičar kompanije Global Gas Analysis, Piter Stjuart.

Američki gas može biti konkurentan Gaspromu u Evropi

Glavno tržište američkog gasa tradicionalno su azijske zemlje, tim pre što je tražnja gasa u Evropi u poslednje vreme smanjena zbog mera povećanja energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora i dostupnosti jeftinog uglja iz Rusije i SAD, preneo je Finmarket.ru.

Međutim, dok je ranije cena TPG u Aziji dostizala 20 dolara za milion britanskih toplotnih jedinica (Britiće Thermal Unit, BTU) usled povećane tražnje zbog odustajanja Japana od upotrebe nuklearne energije, sada je vrednost gasa pod uticajem kotacija nafte pala na oko osam dolara za milion BTU.

Prema različitim procenama, pri tekućim cenama gasa na američkom distributivnom čvorištu Henri hab (Henry Hub) od 2,5 dolara za milion BTU, isporuke TPG u Evropu sa istočne obale SAD bile bi rentabilne po ceni od 6-7 dolara za milion BTU.

Za Aziju je taj pokazatelj već 9-10 dolara za milion BTU, s obzirom na veću udaljenost isporuka i naplatu prolaza tankera kroz Panamski kanal.

Na taj način mnogim isporučiocima TPG u SAD biće povoljnije da ga prodaju u Evropi.
Za evropske potrošače takve cene se već sada mogu porediti sa cenama ruskog gasa. Pri tome, Piter Stjuart smatra da kupovina američkog gasa ima očigledne prednosti zbog rizika od snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine. Pored toga, to je u skladu sa opštom strategijom EU o sniženju energetske zavisnosti od Rusije.

Analitičari navode da će konkuretnost tečnog prirodnog gasa iz SAD dalje rasti u slučaju oporavka cena nafte, jer će cene gasa koje u Evropu isporučuje Gasprom, a koje su vezane za cenu nafte, takođe rasti.

Prema najnovijim podacima Ministarstva energetike SAD, sada se na razmatranju u ministarstvu nalaze 53 projekta za izvoz TPG ukupnog obima 1,3 milijardi kubnih metara dnevno, ili skoro 500 milijardi kubika godišnje.

Od toga je manje od 80 milijardi kubnih metara godišnje predviđeno za isporuku u Kanadu i Meksiko, koje imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, a ostale količine su za izvoz u druge zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Rodoljub 25.05.2015 12:22

    Klasicna americka propaganda. Sve sto Amerikanci govore i rade je laz i prevara. Oni su svetski zlocinci i to jedino nije laz i prevara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niža cena gasa evropa ruski gas američki gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana