Tekst objavljen: 21.03.2017 11:00        


Cene nafte su danas pale, jer proizvodnja u SAD nastavlja da raste, što podriva potencijale čak i produženog trajanja mere o smanjenju proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), izveštava agencija "Blumberg". Cena naftnih fjučersa je danas izgubila u Njujorku čak 1,9 posto, nakon što je prošle nedelje zabeležila porast od 0,6 odsto.

Američki naftaši podrivaju OPEK, cene nafte u padu

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu, čije ugovaranje za taj mesec ističe danas, trgovana je za 47,84 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku danas u 13:02 časova po londonskom vremenu, što je pad za 94 centa u odnosu na petak. Ukupan obim trgovanja je bio oko 12 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju pala je za 75 centi (1,5 odsto) na 51,01 dolar za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je prošle nedelje ojačala za 0,8 odsto na 51,76 dolara.

Cena američke "lake" nafte je ovog meseca pala ispod 50 dolara za barel, prvi put u ovoj godini, pošto su rekordne zalihe i skok proizvodnje u SAD povećali pritisak na OPEK-ovo rezanje proizvodnje.

Prema podacima kompanije "Bejker Hjuz", broj naftnih bušotina u SAD je prošle nedelje porastao za 14 na 631, dok je proizvodnja nafte u SAD skočila na 9,1 milion barela dnevno, što je najveći nivo od februara prošle godine, prema podacima Uprave za energetske informacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte na berzi zalihe nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana